Penjagaan Kulit Untuk Wanita Hamil

Sebahagian wanita ada yang bertuah kerana tidak mengalami masalah kulit semasa hamil. Kulit mereka tetap berseri sepanjang kehamilan. Tetapi tidak semua wanita hamil bertuah. Ramai yang mengalami masalah kulit ketika hamil.

Antara masalah kulit yang berlaku semasa hamil ialah seperti kesan regangan kulit akibatkehamilan, pigmentasi akibat perubahan hormon, ruam dan sebagainya. Keadaan ini membuatkan sebahagian wanita meraskan seolah-olah mereka kembali merasai masalah kulit seperti zaman remaja mereka.Penjagaan Kulit Untuk Wanita Hamil

#1 Kesan regangan kulit (stretch marks) akibat mengandung

Kesan garis halus yang muncul di sekitar bahagian perut adalah akibat bahagian abdomen yang meregang bagi memberi ruang pada bayi dalam kandungan membesar terutama ketika dalam tempoh trimester kedua dan ketiga.

Selain itu stretch marks juga disebabkan oleh perubahan hormon kehamilan membuatkan kulit mudah dipengaruhi oleh kesan regangan di samping faktor keturunan. Kebanyakan wanita hamil akan mengalami pertambahan berat badan.

Berat badan yang meningkat semas hamil juga menjadi faktor tambahan mendapat kean regangan. Wanaita yang memiliki kulit yang cerah berpotensi mengalami masalah ini jika dibandingkan dengan wanita yang memiliki kulit yang gelap.

#2 Tona kulit tidak sekata

Tona kulit tidak sekata atau masalah pigmentasi berlaku kerana pengeluaran pigmen melanin yang berlaku secara berlebihan dan menyebabkan kesan pigmentasi muncul di bahagaian wajah atau di bahagian lain pada tubuh.


#3 Kulit Kering dan Gatal

Gatal-gatal merupakan merupaka simptom biasa ketika hamil kerana kulit dan otot meregang untuk memberi ruang kepada bayi dalam kandungan membesar. Masalah kulit kering juga boleh berlaku menyebabkan timbul bintik halus, ruam, dan pori-pori terbuka.

Ini termasuk juga beberapa keadaan seperti seborrhea (kesan kemerahan dan gatal pada bahagiam kulit kepala dan hidung) atau keratosispilaris. Kulit juga kelihatan bengkak akibat kekurangan air atau pertambahan berat badan.


#4 Kesan parut Caesarean

Kesan yang paling ketara selepas kehamilan adalah akibat parut pembedahan secara Caesarean.


Apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini??


Bagi wanita yang mementingkan kesihatan dan kecantikan kulit sepanjang tempoh kehamilan pastinya akan mengamalkan gaya hidup sihat seperti minum air yang banyak, pengambilan supplemen seperti Vitamin C dan sebagainya. Adalah penting untuk memelihara kulit menggunakan produk yang dapat memberi kesan yang lebih baik. 


Bagaimana rangkaian produk Shaklee boleh membantu anda mengatasi masalah kukit semasa mengandung??


#1 Energizing Soy Protein (ESP)

Penjagaan Kulit Untuk Wanita Hamil
ESP mengandungi protein yang menjadi sumber bahan binaan untuk kolagen dan sel-sel yang penting untuk memulihkan kulit selepas kerosakan akibat pendedahan berterusan ke ats sinar UVB serta kesan radikal bebas. 

Dengan mengambil protein yang mencukupi melalui sumber protein soya yang terdapat di dalam ESP Shaklee dapat mencegah masalah kulit semasa hamil seperti pigmentasi, stretchmarks, kulit kering dan gatal dan juga jeragat.

Nak tahu lebih lanjut tentang ESP boleh klik link di bawah:

Penjagaan Kulit Untuk Wanita Hamil

@@Vitamin C berfungsi merangsang pengeluaran kolagen. Kolagen adalah sangat penting kerana ia seperti gam yang bertindak mengikat sel-sel kulit kita untuk sentiasa tegang. Jika kehilangan kolagen, kulit akan nampak berkedut dan tidak tegang.

@@Vitamin C juga berperanan dalam mengurangkan garis-garis halus yang tidak diingini.

@@Dengan pengambilan vitamin C yang berterusan dan mencukupi ia  dapat membantu memutihkan dan memulihkan keadaan kulit yang kusam.

Klik KELEBIHAN VITAMIN C SHAKLEEuntuk mengetahui lebih lanjut tentang vitamin C Shaklee yang hebat ini.


Jom order sekarang. Dengan membuat pembelian produk Shaklee dengan saya, anda layak mendapat perkara berikut:

#1 jadual pengambilan vitamin secara teratur
#2 konsultasi percuma secara berterusan
#3 tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli

"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan utk kesihatan kita."

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Puan Akmal:
Whatsapps: 0139279846

Comments