Thursday, October 2, 2014

Ketahui Perbezaan Soya GMO Dan Non-GMO

Assalamualaikum semua pembaca blog saya yang baik hati..Sebelum kita berbicara dengan lebih lanjut tentang soya GMO dan Non-GMO, saya ingin lontarkan beberapa persoalan untuk difikirkan bersama.

Adakah soya bahaya kepada kesihatan kita??Adakah soya menyebabkan kanser payudara???Betulkah ESP ada kesan sampingan dan membahayakan kesihatan??

Klik link di bawah ini untuk mengetahui jawapan kepada persoalan di atas.
http://drzubaidi.com/blog/tag/soya/http://drzubaidi.com/blog/kesan-soya/

Baiklah kita tingal dulu persoalan di atas untuk difikirkan secara waras tanpa prejudis. Fikir dan cari jawapan ye. Jangan main agak-agak dan ikut cakap orang je ok.

Sejak akhir-akhir ini perkataan soya menjadi begitu popular di kalangan masyarakat Malaysia umumnya. Kenapa femes soya ni?? Sebabnya soya adalah salah satu kandungan utama ESP.

ESP pulak tu menjadi kegemaran ramai dan hot stuff produk Shaklee.

Jadi bila dah glemer ni ada je yang tak puas hati dan sengaja mencari kesalahan. Kesilapan yang sengaja diada-adakan untuk menakut-nakutkan orang ramai dan membuat orang semua confuse. Hmmm..

Apa itu SOYA GMO??


GMO ialah singkatan kepada Genetically Modified Organism yang bermaksud sesuatu organisma seperti tumbuhan atau haiwan yang telah diubah suai atau dimodifikasi secara genetik.

Pengubahsuaian genetik adalah melibatkan teknologi DNA yang digunakan untuk mengubah komposisi genetik sesuatu haiwana tau tumbuhan.

Sememangnya soya mengandungi banyak manfaatnya untuk kesihatan. Banyak makanan pada hari ni telah diubah suai secara genetik. Di Amerika Syarikat tanaman yang dihasilkan secara GMO ialah jagung, biji kapas, canola dan kacang soya.

Namun, yang menjadikan soya itu membahayakan kesihatan adalah kerana wujudnya soya GMO ini.

Kenapa wujudnya soya GMO ni??


Hmm, pelik juga la kan dah soya GMO ni tak bagus untuk kesihatan kenapa plak ia wujud. Soya GMO wujud kerana pengusaha dan pengeluar produk soya ingin memenuhi permintaan orang ramai terhadap produk berasaskan soya yeng melonjak naik.

Di Amerika Syarikat sebanyak 87% kacang soya dihasilkan secara pengubahsuaian genetik iaitu GMO. Menurut Natural News hampir 70% produk soya yang dijual di pasar raya di US asalah soya GMO termasuklah bijirin, roti, susu soya, pasta dan daging.

Soya GMO berpotensi mengandungi kesan negatif kepada kesihatan manusia dan juga persekitaran. Ramai Saintis melaporkan produk dan makanan GMO mengandungi toksik.

Makanan GMO juga boleh menyebabkan kanser dan allergic (alahan) terutama kanak-kanak.

Makanan yang dikatakan tinggi GMO ialah jagung dan juga soya. Jadi, saya nasihatkan anda yang inginmembeli produk berasaskan soya sila baca labelnya terlebih dahulu adakah soya GMO atau Non-GMO. Jangan jadikan alasan sedap dan murah terus je beli.


SOYA Non-GMO tu apa pulak?


SOYA Non-GMO ialah soya yang tidak diubahsuai genetiknya semasa penghasilan yang mana ia tidak melibatkan bahan kimia yang merbahaya semasa penghasilannya. Kacang soya GMO adalah lebih murah jika dibandingkan dengan Non-GMO.

ESP Shaklee dihasilkan daripada protein soya Non-GMO yang berkualiti tinggi yang diproses pad akadar suhu yang rendah.

Protein soya non-GMO Shaklee dihasilkan di bwah satu program yang dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP).

Tujuannya adalah untuk memastikan kacang soya yang digunakan adalah bebas daripada terdedah kepada perubahan genetik. Ia dijaga dengan rapi dari awal penghasilan lagi iaitu dari biji benih sehingga pengeluarannya.

Apa yang menjadikan soya ESP Shaklee selamat ialah cara pemprosesan soyanya. ESP Shakle dibersihkan dan dicuci dengan menggunakan air untuk mengekalkan isoflavones, genistein dabn daidzein. proses mencuci menggunakan air adalah amat penting untuk mengekalkan kebaikan keseliuruhan soya.

Untuk pengetahuan anda semua, kebanyakan produk soya yang ada di pasaran hari ini menggunakan alkohol untuk mencuci soya. Penggunaan alkohol inilah yang menyebabkan isoflavones di dalam kacang soya menjadi musnah. Isoflvones berfungsi mencegah kanser.

Jadi, tidak hairanlah jika ada kajian yang menunjukkan mengambil produk berasaskan soya boleh menyebabkan kanser kerana soya yang digunakan adalah soya GMO yang di dalamnya sudah hilang isoflavones.

ESP Shaklee memang menjadi kegemaran saya. Anda bagaimana?? Jangan ragu-ragu lagi ok. Pilihlah tanpa was-was.


ESP Shaklee adalah dihasilkan daripada soya NON GMO

Klik KEISTIMEWAAN ESP SHAKLEE untuk mengetahui lebih lanjut tentangnya.
ESP Shaklee dihasilkan daripada protein soya Non-GMO yang berkualiti tinggi yang diproses pad akadar suhu yang rendah.

Energizing Soy Protein (ESP) ini diiktiraf di seluruh dunia kerana kajian klinkkal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan.

Setiap 850 gram (satu canister ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan berjam-jam lamanya. ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang mengandungi 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia.

ESP Shaklee juga mengandungi 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Satu hidangan ESP Shaklee bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur dan 12 kali ganda susu.

Klik MANFAAT UTAMA ESP SHAKLEE

RUJUKAN
http://www.livestrong.com/article/224535-list-of-non-gmo-foods/
http://www.greenlivingonline.com/article/dangers-soy

Rasanya sudah terjawab persoalan adakah soya ESP selamat atau tidak.. Jawapannya adalah selamat.

Bagi yang takut-takut dan masih lagi rasa cuak serta was-was adakah soya shaklee selamat atau tidak pergilah buat research, cari fakta supaya apabila kita berhujah dengan fakta tak nampaklah ketidakbijasanaan kita tu kan...

Sekarang pihak Shaklee telah mengadakan promosi bagi ESP sepanjang bulan Oktober. Sempena bulan promosi ini Shaklee menawarkan anda keistimewaan berikut:
  • Beli ESP 6 canister free 1 canister bernilai RM150 
  • Free membership bernilai RM75 (maksudnya automatik jadi ahli..suka tak??) 
  • Cash Rebate bulan berikutnya bernila RM36 (wow dapat cash back lagi!!) 

Wow, sangat menarik dan tertarik kan..Jangan lepaskan peluang ini. Kelak anda yang rugi. Rembat sebelum melepas ok..Jadi apa tunggu lagi. Order sekarang sebelum kehabisan stok. Saya tak jamin stok akan ada sehingga hujung bulan ni.

Hubungi saya segera untuk sebarang tempahan dan pertanyaan.

Atau anda nak beli sendiri pon boleh dega menggunakan kad kredit atau kad debit. Janagan risau senang sahaja ok..

Hanya klik link di bawah ini dan ikut langkah seterusnya. Tunggu 2 hingga 3 hari sampilah barang tu depan rumah anda..tak payah nak call saya pon. Senang je kan..

Beli ESP SHAKLEE di sini

Dengan membuat pembelian produk Shaklee dengan saya, anda layak mendapat perkara berikut:
  • jadual pengambilan vitamin secara teratur
  • konsultasi percuma secara berterusan
  • tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli 

"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan utk kesihatan kita."

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Puan Nor Akmal:

Whatsapp: 0139279846


COD: Pontian-Simpang Renggam-Rengit
Pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

2 comments:

  1. good info.. banyak kelebihan dan manfaat esp untuk kesihatan dan kecantikan kerana ia adalah NON-GMO..

    ReplyDelete