4 Sebab Kenapa Anda Perlu Mengambil Protein Lebih Banyak.

Di mana-mana sahaja samada di dalam majalah, surat khabar, panduan pemakanan dan di dalam blog di selruh internet mengatakan kita perlu mengambil protein dalam kuantiti yang banyak. Sememangnya pengambilan protein ditekankan berbanding dengan karbohidrat dan juga lemak.

Kenapa begitu? Sebelum saya ulas sebab-sebab kenpa kita memerlukan protein lebih banyak, jom  kiat berkenalan dulu tentang maksud protein.
4 Sebab Kenapa Anda Perlu Mengambil Protein Lebih Banyak.

Semua orang biasa dengar perkataan protein kan. Di sini saya ingin jelaskan sedikit maksud protein. Setiap sel di dalam tubuh manusia mengandungi protein. Struktur asas bagi protein ialah satu rantaian asid amino

Asid amino terdiri daripada beberapa unsur penting iaitu karbon, hidrogen, oksida dan juga nitrogen. Terdapat 20 asid amino yang diperlukan oleh tubuh sebagai struktur asas hidup. 9 daripadanya hanya diperolehi melalui pemakanan.


Protein terbahagi kepada dua iaitu:

 • protein nilai biologi tinggi/protein lengkap - protein yang mengandungi semua asid amino. Sumber protein jenis ini boleh didapati melalui daging, ayam, telur, udang, kacang soya dan hasil tenusu
 • protein nilai biologi renda/protein tak lengkap - protein yang tidak mengandungi semua asid amino penting. Sumber asid amino jenis ini ialah kekacang, bijirin, sayuran kacang dan kekeras.

Asid amino pula terbahagi kepada :

 • asid amino penting (essential)- asid amino jenis ini tidak boleh disintesis (dihasilkan) oleh tubuh. Sumber makanan yeng boeh diperolehi untuk mendapatkan asid amino penting ialah dai haiwan dan kacang soya

Apakah Fungsi Protein kepada tubuh??

kepentingan protein kepada tubuh manusia
 • protein diperlukan oleh tubuh untuk membina dan membaiki sel-sel otot-otot, kuku, dan rambut 
 • membantu merembeskan hormon dan enzim
 • membantu pengedarahn oksigen dan nutrien melalui darah ke seluruh tubuh.
 • memulihkan sel yang rosak
 • membina sel tubuh untuk tumbesaran
 • membentuk sisitem pertahanan (meningkatkan sistem imunisasi)
 • membekalkan tenaga dan haba. 

4 Sebab Kenapa Anda Perlu Mengambil Protein Lebih Banyak


#1 Untuk proses penghantaran mineral dan vitamin penting 
Semua asid amino akan bergabung semula di dalam tubuh untuk menjalankan beberapa tugas yang penting seperti penghantaran vitami dan nutrien, mengangkut oksigen, dan yang palin penting membaiki otot-otot yang telah rosak.

#2 Memberi Rasa Kenyang
Kita mungkin biasa mendengar mengambil protein sebagai snek (kudapan) dan satu hidangan akan memberi kita rasa kenyang dalam tempoh yang lama dan panjang. Itu adalah benar. 

Protein memainkan peranan dalam menstabilkan gula dalam darah, melindungi kandungan daripada jatuh terlalu rendah dan yang paling penting membantu kita merasa kenyang dan berpuas hati sepanjang hari. Kombnasi 6oz ayam dan salad adalah ajih lebih baik berbanding salad sahaja.

#3 Mencegah kehilangan Otot
Terlalu sedikit protein meletakkan seseorang itu dalam keadaan catabolic. Yang mana keadaan ini menyebbakan protein akan memecahkan sendiri otot-otot untuk mendapatkan protein bagi tujuandan fungsi yang lebih penting seperti yang disebut di atas iaitu mengangkut nutrien dan oksigen. 

Berada dalam keadaan catabolic tidak membantu apabila anda ingin meningkatkan keceegasan dan mengurangkan berat badan. Mengambil protein yang mencukupi adalah amat penting untuk mengelakkan kehilangan otot dan kerosakan otot untuk mendapatkan tenaga yang mana boleh mendorong kepada pengurangan metabolisme dan pengeluaran kalori.

#4 Protein adalah berharga
Protein adalah makanan terbaik dalam soal "kesan dari makanan termik (thermic effect of food)." Ia dikenali sebagai berapa banyak kalori yang diperlukan umtuk memecahkan dan menghadam makanan.

Protein diperlukan dalam kuantiti yang banyak untuk menghasilkan tenaga dan kalori daripada tubuh untuk tujuan proses penghadaman berbanding karbohidrat kompleks dan lemah sihat.

Jadi untuk memcapai matlamat samada untuk mengurangkan berat badan, untuk kesihatan atau mendapatkan tenaga yang lebih baik anda memerlukan protein lebih banyak dengan apa yang anda sedia ada.

Di mana anda boleh mendapatkan sumber protein yang lengkap dengan asid amino dan vitamin lain??
Adakah produk Shaklee ada menyediakan makanan tambahan protein yang amat penting ini?? 


Jawapannya tentulah ada. Anda tidak perlu bersusah payah mencari suplemen protein yang lain. Shaklee menyediakan anda makanan tambahan protein yang terbaik iaitu Energizing Soy Protein (ESP).
ESP Shalee mengandungi 9 asid amino penting untuk fungsi tubuh
ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang mengandungi 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. 

ESP Shaklee juga mengandungi 5 sumber vitamin iaitu Niacin (B3), Panthothenic acid (B5), Thiamin (B1), Riboflavin (B2) dan pyridixine (B6) serta 4 sumber mineral iaitu seperti kalsium, iron, fosforus dan sodium.Sekarang pihak Shaklee telah mengadakan promosi bagi ESP sepanjang bulan Oktober. Sempena bulan promosi ini Shaklee menawarkan anda keistimewaan berikut:
 • Beli ESP 6 canister free 1 canister bernilai RM150 
 • Free membership bernilai RM75 (maksudnya automatik jadi ahli..suka tak??) 
 • Cash Rebate bulan berikutnya bernila RM36 (wow dapat cash back lagi!!) 
Wow, sangat menarik dan tertarik kan..Jangan lepaskan peluang ini. Kelak anda yang rugi. Rembat sebelum melepas ok..Jadi apa tunggu lagi. Order sekarang sebelum kehabisan stok. Saya tak jamin stok akan ada sehingga hujung bulan ni.
Hubungi saya segera untuk sebarang tempahan dan pertanyaan.


Atau anda nak beli sendiri pon boleh dega menggunakan kad kredit atau kad debit. Janagan risau senang sahaja ok.. Hanya klik link di bawah ini dan ikut langkah seterusnya. Tunggu 2 hingga 3 hari sampilah barang tu depan rumah anda..tak payah nak call saya pon. Senang je kan


Beli ESP SHAKLEE di sini


Dengan membuat pembelian produk Shaklee dengan saya, anda layak mendapat perkara berikut:


#1 jadual pengambilan vitamin secara teratur

#2 konsultasi percuma secara berterusan

#3 tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli


"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan utk kesihatan kita."


Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Nor Akmal:
Whatsapp: 0139279846
COD: Pontian-Simpang Renggam-Rengit
Pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Comments