Atasi Tekanan Darah Tinggi Dengan Selamat Dan Berkesan

tekanan darah normal
Tekanan darah tinggia atau hypertension merupakan penyakit yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi jika tidak dirawat dan dicegah dengan sebaik mungkin. Ia dikenali sebagai "silent killer" atau pembunuh senyap kerana tidak memberikan sebarang gejala, tanda dan simptom. 

Kebanyakan mereka yang menghidap tekanan darah tinggi tidak sedar dan tahu mengenai penyakit tekanan darah tinggi ini. Sebab itulah penyakit darah tinggi ini dianggap "silent killer". Pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit-penyakit kardiovaskular dan kerosakan beberapa jenis organ tertentu dalam badan.

Didapati antara 20 hingga 50% dari kematian biasa adalah disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Bahkan, 20% dari orang dewasa di seluruh dunia menghidapi masalah ini dan 5% dari kanak-kanak juga turut terlibat. Di Malaysia (mengikut Kajian Kesihatan dan Morbiditi 1996) prevalens tekanan darah tinggi adalah sebanyak 24%.


Apa itu Tekanan Darah??

Tekanan darah ialah apabila darah dipamkan melalui arteri, daya tenaga akan terhasil pada dinding dalam saluran darah. Jumlah darah yang dipam oleh jantung dan daya tahan yang diberikan oleh arteri akan menentukan tekanan darah kita.

Tekanan darah diukur dalam dua bacaan. Contoh 140/80. Angka di atas (tekanan darah sistolik) mengukur tekanan apabila jantung mengepam darah keluar. Angka yang di bawah pula (tekanan darah diastolik) mengukur tekanan apabila jantung berehat.

tekanan darah normal

Maksud tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi berlaku apabila saluran darah (arteri) yang sempit akibat kolesterol dan lemak yang berkumpul menyebabkan jantung terpaksa mengepam lebih kuat untuk mengatasi saluran darah yang sempit itu. Darah akan menekan lebih kuat ke dinding saluran darah untuk sampai ke tisu badan.

Lama-kelamaan mendapan lemak akan tersangkut dan terkumpul pada dinding menyebabkan arteri menjadi keras. Proses ini dikenali sebagai aterosklerosis. Jantung sekarang terpaksa berkerja lebih kuat untuk menolak darah melalui arteri-arteri yang sempit dan keras ini.

Oleh yang demikian, tekanan darah akan tercatat lebih tinggi atau bersamaan 140mm hg untuk tekanan  sistolik dan lebih tinggi atau bersamaan 90mm Hg untuk tekanan diastolik, walaupun dalam masa rehat. Kadang-kala darah beku terjadi di celah-celah saluran arteri yang sempit ini menyebabkan berlakunya serangan jantung atau strok (angin ahmar). 

Apa yang boleh dilakukan untuk mengawal tekanan darah tinggi?? Berikut ialah beberapa langkah dan aktiviti yang boleh diamalkan untuk menurunkan tekanan darah.

  • Berhenti merokok- untuk mencegah saluran darah menjadi sempit 
  • Senaman - boleh membantu menurunkan berat badan dan mengurangkan tekanan darah. 
  • Memakan makanan rendah lemak dan seimbang- untuk mengawal berat badan 
  • Kurangkan pengambilan alkohol- alkohol meningkatkan tekanan darah anda 
  • Kurangkan pengambilan garam- natrium boleh meningkatkan tekanan darah. 
  • Kurangkan stres- tekanan mental atau stres boleh meningkatkan tekanan darah. 
  • Pil perancang keluarga- sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi.
  • Makan buah-buahan dan sayuran dalam kuantiti yang banyak

Bagaimana Shaklee boleh membantu anda mennurunkan dan mengurangkan tekanan darah tinggi??


Set tekanan darah tinggi shaklee

Inilah set untuk menurunkan tekanan darah tinggi iaitu OMEGA GUARD dan GARLIC COMPLEX#OMEGA GUARD (RM136/90 capsule)

~1) Melindungi Jantung anda. Ia membekalkan asid lemak omega-3 berpotensi ultratulen dgn spektrum penuh bergred farmaseutikal
~2) Membantu mengurangkan risiko sakit jantung. Satu penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

~3) Melancarkan peredaran darah dan menghalang pembekuan darah di saluaran-slauran darah (arteri)
#GARLIC COMPLEX (RM47.50/60 tablet)

# Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California, USA pada musim panas. Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin Aktif (tidak semua tablet garlic yang dijual di pasaran mengandungi Allicin Aktif)
# Menurunkan kolesterol Garlic Complex Shaklee mampu menurunkan kolesterol jahat LDL, trigliserid dan kelikatan darah, mengurangkan darah beku, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang strok serta penyakit koronari.
# membantu menurunkan/merendahkan tekanan darah. 

Klik GARLIC COMPLEX untuk mengetahui lebih lanjut.Jom order sekarang..Apa tunggu lagi..boleh beli hadiahkan untuk ibu bapa anda yang tersayang..mesti ibu bapa anda akan gembira. Tiada apa yang menggembirakan hati seorang anak jika ibu bapa juga gembira. Tiada gunanya duit banyak kalau dah sakit. Cegah sebelum terkena. Mencegah itu lebih baik.

Nak beli sendiri pun boleh. boleh guna kad kredit atau debit. Klik je link di bawah ni dan akan ada arahan selanjutnya. Ikut je..insyaAllah 2 hari bekerja barang akan sampi.

Dengan membuat pembelian dengan saya, anda layak mendapat perkara-perkara berikut:
#1 jadual pengambilan vitamin secara teratur
#2 konsultasi percuma secara berterusan#3 tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan utk kesihatan kita."


Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Puan Nor Akmal:
Whatsapp/Telegram: 0139279846

Comments