Atasi Masalah Haid Tidak Teratur dengan GLA Complex Shaklee

kitaran Haid yang normal dan teratur
Kitaran Haid yang normal dan teratur

Ramai wanita hari ini yang menghadapi masalah haid ataupun dalam bahasa Inggeris disebut menstrual yang tidak teratur. masalah ini tidak boleh dipandang ringan dan dibiarkan sahaja kerana ia merupakan tanda dan simptom penting yang menunjukkan berlakunya ketidakseimbangan hormon di dalam badan wanita tersebut. 

Jika tidak dirawat dengan cara yang betul dan dibiarkan berlarutan, ia boleh menyebabkan terjadinya gangguan kepada sistem reproduktif iaitu sistem peranakan wanita itu dan kesannya membawa kepada kesukaran untuk mendapatkan cahaya mata.

Menurut Pakar Perunding Perbidanan & Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan, Pusat Rawatan islam (PUSRAWI) Dr. Adilah Ahmat "Kitaran haid seseorang wanita sebenarnya dipengaruhi oleh dua hormon iaitu ekstrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini berperanan dalam proses penyediaan lapisan endometrium (lapisan dalam uterus/rahim) untuk kehamilan".

Haid yang normal bagi seseorang wanita itu ialah antara 25-35 hari. Kitaran ini dikira pada hari pertama wanita itu keluar darah sehinggalah sehari sebelum kitaran haid seterusnya.  


Ada sebahagian wanita mengalami kitaran haid yang panjang lebih daripada 35 hari yang disebut sebagai oligomenorea, manakala kitaran haid yang kurang daripada 21 hari disebut polimenore. 

Kitaran haid yang panjang iaitu oligomenorea boleh mengganggu kesuburan dan boleh menjadi punca menopaus sebelum masanya. Ini kerana haid tidak teratur terjadi akibat gangguan pada hormon yang boleh mengganggu fungsi ovari atau kilang telur wanita tersebut.

Menurut Dr. Adilah lagi, haid yan tidak teratur disebabkan adanya gangguan semasa proses pematangan dan pengeluaran telur

Gangguan inilah yang menjadi tanda-tanda seseorang wanita yang haidnya tidak teratur menghadapi masalah kesuburan. Haid yang tidak teratur menyebabkan peluang untuk hamil adalah sukar kerana ovulasi tidak berlaku pada pusingan haid tersebut.

Terdapat beberapa sebab dan punca yang dikaitkan dengan masalah kitaran haid tidak teratur. Antaranya ialah:

#Hormon yang tidak seimbang
#Stress/Tekanan mental dan emosi
#Berat badan yang tidak seimbang/ideal (terlalu kurus atau gemuk)
#Pengambilan ubat-ubatan tertentu
#Kekurangan nutrisi penting
#Makanan yang tidak seimbang
#Menghidapi penyakit seperti aneroksia atau bulimia
#tempoh peneyembuhan dari penyakit atau pembedahan.


Bagaimana GLA COMPLEX SHAKLEE boleh membantu anda untuk mengatasi masalah ini??

GLA Complex Shaklee diekstrak daripada biji bunga Borage. Bunga borage ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Kanada.

GLA Complex Shaklee sangat istimewa kerana kandungan GLA yang terdapat di dalamnya antara 17% hingga 25%. Yang mana kandungan asid lemak omega-6 lebih banyak dari EPO (Evening Primrose oil). GLA di dalam EPO hanya 7% hingga 20%. 

Apa yang menjadikan GLA Complex lebih  istimewa ialah setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E.
GLA diekstrak daripada bunga borage
Bunga borage
GLA atau nama panjangnya Gamma Linolenik Asid merupakan sejenis asid lemak Omega-6. Ia digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin. 

Prostaglandin merupakan bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal.

GLA inilah yang membantu membetulkan dan menstabilkan hormon bagi wanita yang kitaran haidnya tidak teratur. GLA juga boleh membantu meningkatkan kualiti lendir servik dan sekaligus menambahkan kesuburan seseorang wanita itu.

Klik KANDUNGAN UTAMA GLA COPLEX SHAKLEE untuk mengetahui lebih lanjut tentang kandungan dan kelebihannya.

Bukan itu sahaja. Banyak lagi fungsi dan kelebihan GLA COMPLEX Shaklee ni. Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex:
 • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid 
 • Membantu meningkatkan kesuburan 
 • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) 
 • Membantu dalam menangani menopus 
 • Menguatkan kuku dan rambut 
 • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri 
 • Membantu menangai ekzema 
 • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid 
 • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri 
 • Menguatkan imuniti tubuh 
 • Memperlahankan proses penuaan 
 • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung 
 • Mengawal kencing manis dan darah tinggi 
 • Mengawal kolesterol 
 • Untuk fungsi saraf

Klik MANFAAT UTAMA GLA COMPLEX untuk mengetahui lebih lanjut tentang fungsi dan khasiat produk yang hebat ini.Mari kita baca testimoni wanita yang berjaya betulkan kitaran haid yang tidak normal/tidak teratur selepas mengambil GLA Complex Shaklee. Alhamdulillah segalanya dengan izin Allah. Kita hahnya berusaha dan berikhtiar.

TESTIMONI 1

testimoni berjaya betulkan kitaran haid yang tidak normal dengan GLA complex shaklee
TESTIMONI GLA COMPLEX UNTUK MENGATASI MASALAH KITARAN HAID YANG TIDAK TERATUR

TESTIMONI 2
testimoni berjaya betulkan kitaran haid yang tidak normal dengan GLA complex shaklee
Testimoni 2: Berjaya betulkan kitaran haid yang tidak teratur dengan GLA Complex Shaklee
Bagi wanita di luar yang sana yang menghadapi masalah kitan haid tidak teratur serta senggugut yang teruk semasa ahid bolehlah berikhtiar dengan GLA COMPLEX Shaklee yang dijamin selamat tanpa bahan kimia.

 Dapatkan GLA Complex Shaklee hari ini dan anda layak mendapat konsultasi percuma dari saya seumur hidup.


Nak beli sendiri pun boleh. Klik link di bawah ni dan ikut langkah seterusnya. Senang saja. Barang akan sampi di rumah anda.

Beli GLA COMPLEX SHAKLEE"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit. Ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan untuk kesihatan kita sepanjang hayat."
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Nor Akmal:
Email: akmal.rusdi@yahoo.com
H/P no: 0139279846
ID Shaklee: 1074356
Blog: http://akmalrusyd.blogspot.com
Page: https://www.facebook.com/myhealthynutrition

Comments