MAMOGRAFI, Pengesanan Awal Menyelamatkan Nyawa (Part 2)

Entry ini merupakan sambungan kepada MAMOGRAFI Pengesanan Awal Menyelamatkan Nyawa (part 1)


Bagaimana Mamografi Dilakukan??

Mamogram atau Mammografi ialah pemeriksaan x-ray ke atas payudara. Pemeriksaan ini dilakukan sebagai salah satu langkah pengesanan awal bagi kanser payudara. 

Doktor yang merawat pesakit juga mungkin akan memohon pemeriksaan mamografi ini sekiranya pesakit mempunyai tanda-tanda penyakit yang berkaitan dengan payudara seperti ketumbuhan (Lump), ,kesakitan payudara (breast pain) nipple discharge, dan changes of the nipple.

Semasa proses melakukan mamogram anda akan diminta berdiri di hadapan mesin khas X-ray. Jururadiografi yang mengambil X-ray akan meletakkan payudara anda, satu bahagian pada satu masa, antara plat X-ray dan plat plastik. 

Plat plastik ini bersambung pada mesin X-ray dan menekan payudara untuk meratakannya. Cara ini memastikan tisu-tisu payudara dapat dilihat dengan jelas. 
Mesin Mamografi Digital

Anda akan merasakan tekanan pada payudara dalam beberapa saat. Ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dan sedikit rasa sakit. Tetapi rasa ini hanya berlaku dalam masa beberapa saat sahaja. Biasanya dua gambar akan diambil pada setiap bahagian payudara.


Kekerapan Pemeriksaan Mamogram atau Ultrasound 

Berapa kerapkah anda perlukan melakukan pemeriksaan mamogram atau ultrasound atau kedu0duanya sekali? Tidak kira berapa usia anda, bagi anda yang melakukan Mamogram secara teratur, mungkin juga anda memerlukan pemeriksaan ultrasound sebagai pemeriksaan tambahan untuk menyiasat sesuatu kelainan yang mungkin bukan disebabkan oleh kanser tetapi memerlukan pemantauan yang rapi.

Walaubagaimanapun, kekerapan pemeriksaan bergantung kepada faktor-faktor tertentu. Apa yang digunakan kepada orang ramai yang menjalani pemeriksaan saringan (bermakna mereka yang tidak mempunyai sebarang gejala penyakit payudara) mungkin tidak boleh disamakan dengan apa yang dialami oleh anda. 

Apa yang perlu difahami ialah mamografi saringan mempunyai implikasi yang berbeza dengan mamografi diagnostik bagi merekan yang mempunyai gejala penyakit.

Jika terdapat sebarang pertanyaan dan rasa sangsi boleh berbincang dengan doktor yang merawat anda.

 1. Apa yang dikesan semasa pemeriksaan pertama?
 2. Gejala-gejala yang anda alami
 3. Apakah yang dikesan semasa pemeriksaan yang berikutnya?
 4. Riwayat keluarga anda dan faktor risiko yang lain
 5. Perancangan doktor untuk proses pengawasan
 6. Tahap kebimbangan anda yang biasanya dinyatakan kepada doktor anda
 7. Persepsi anda mengenai manfaat dan risikonya.

Jika Pemeriksaan Mamogram Menunjukkan Masalah.

Jika hasil ujian menunjukkan adanya kanser, doktor perlu mencari sama ada ia adalah kanser atau penyebab lain. Doktor mungkin akan bertanyakan sejarah perubatan peribadi dan kaluarga anda. Anda juga mungkin perlu melakukan pemeriksaan fizikal. doktor jug aboleh mencadangkan agar ujian-ujian berikut dilakukan:
 • Mamogram Diagnostik untuk memfokuskan kepada kawasan spesifik pada payudara.
 • Ultrasound atau ujian pengimejan yang menggunakan gelombang bunyi bagi menghasilakan gambar payudara. Gambar ini boleh menunjukkan sama ada benjolan itu pepejal atau dipenuhi dengan cecair. Sista adalah kantung berisi cecair. Sista bukan kanser. Tetapi benjolan pejal yang besar boleh berkemungkinan adalah kanser. Selepas ujian ini doktor akan menyimpan gambar dalam bentuk video atau mencetakya. Ujian ini boleh digunakan bersama denagn mamogram.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI), menggunakan magnet berkuasa besar yang disambungkan pada komputer. MRI menghasilkan gambar-gambar terperinci tisu-tisu payudara. Doktor boleh melihat gambar-gambar ini pada monitor atau mencetaknya ke dalam filem. MRI boleh digunakan bersama dengan mamogram.
 • Biopsi merupakan satu ujian di mana cecair atau tisu-tisu dikeluarkan daripada payudara bagi membantu mengesan sama ada wujudnya kanser atau tidak. Doktor boleh merujuk anda kepada pakar bedah atau doktor pakar dalam penyakit payudara untuk melakukan biopsi.
Dimanakah anda boleh melakukan pemeriksaan mamogram??
Anda boleh mendapat perkhidmatan ini dari mana-mana klinik kesihatan, klinik LPPKN ( Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara), klinik FPA ( Persatuan Perancang Keluarga) dan klinik swasta.

Cegah Kanser Payudara Sebelum Terlambat 


Dengan membuat pembelian produk Shaklee dengan saya, anda layak mendapat perkara berikut:

#1 jadual pengambilan vitamin secara teratur
#2 konsultasi percuma secara berterusan
#3 tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli

"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan utk kesihatan kita."

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Puan Akmal:
Whatsapp: 0139279846

Comments

 1. semakin banyak tempt yang kita boleh lakukan mamografi ini.Jadi ambil peluang supaya kesihatan kita terjaga selalu.

  ReplyDelete
 2. dr dulu nak buat mamografi tapi takut. thanks sharing, so tau la jugak sedikit sebanyak prosesnya.

  ReplyDelete
 3. Macam-macam penyakit sekarang. Teringin nak buat mamogram.

  ReplyDelete

Post a comment