Cara Mengatasi Rambut Beruban Sebelum Usia

Rambut beruban merupakan perkara yang biasa berlaku  pada setiap orang terutama apabila usia seseorang semakin meningkat. Kebiasaannya uban dikaitkan dengan warga tua. 

Namun pada hari ini semakin ramai yang mendapat uban pada usia yang muda terutama golongan remaja. Ia dipanggil rambut beruban pramatang. Keadaan ini bukanlah sesutau yang normal dan menjadi masalah yang semakin membimbangkan. 
Cara Mengatasi Rambut Beruban Sebelum Usia

Secara umumnya rambt beruban disebabkandua faktor utama iaitu faktor instrik dan faktor ekstrinsik. Contoh faktor-faktor instrik yang boleh menyebabkan uban antaranya ialah gangguan hormon, enzim, genetik, dan pengaruh usia.

Manakala faktor ekstrinsik ialah seperti toksin (racun) kaibat penggunaan pelbagai produk pewarna rambut atau syampu, perubahan iklim, tahap pencemaran udara yang tinggi atau rambut tercemar dengan bahan kimia yang merosakkan folikel rambut.


FAKTOR INSTRIK

Rambut terdiri daripada dua bahagian iaitu:
 • Batang (shaft) - bahagian berwarna yang keluar daripada rambut
 • Akar (root) - bahagian bawah yang memastikan rambut terikat di bawah kulit kepala.
Cara Mengatasi Rambut Beruban Sebelum Usia

Setiap akar rambut dikelilingi tisu di bawah kulit yang dipanggil folikel. setiap folikel rambut mengandungi beberapa jenis sel pigmen. Sel-sel pigmen ini mengeluarkan bahan kimia yang dipanggil melanin secara berterusan. 

Melanin ini berfungsi memberi warna kepada batang rambut seperti warna coklat, perang, merah dan sebagainya.

Melanin ini juga yang berfungsi membuat kulit tubuh berwarna cerah atau gelap. Ia juga membantu dalam menentukan sama ada seseorang itu akan mengalami "sunburn" atau "tan" ketika berada di bawah pancaran matahari. 

Warna rambut seseorang, cerah atau gelap bergantung kepada jumlah melamin yang dimiliki oleh setiap helai rambut.

Apabila meningkat usia, sel pigmen di dalam rambut akan beransur-ansur mati. Oleh kerana folikel rambut kekurangan pigmen sel, batang rambut akan kekurangan melanin dan akan menjadi warna yang lebih lut sinar seperti kelabu, perak atau putih apabila ia tumbuh. 

Semakin meningkat usia seseorang, semkain kurang sel pigmen untuk menghasilkan melanin. Akhirnya rambut akan menjadi putih sepenuhnya.

Faktor Genetik

Sesiapa sahaja boleh mendapat uban tanpa mengira usia. Ada yang mendapat ketika usia masih di sekolah atau kolej. Ada juga yang mendapat uban ketika usia dalam lingkungan 3- hingga 40an. 

Seawal mana seseorang itu mendapat uban bergantung kepda genetik yang diwarisi oleh kedua ibu bapa masing-masing. Kebnaykankita kanmendapt uban pada usi yangsama dengan ibu bapa atau datuk dan nenek kita.

Hydrogen Peroxide
Apabila kita meningkat usia jumlah hydrogen peroxide di dalam rambut akan meningkat. Perkara ini terjadi kerana hydrogen peroxide dihasilkan secara semulajadi di dalam tubuh manusia. Apabila ia meningkat ia akan melunturkan warna rambut seseorang dan menyebabkan ia menjadi warna putih. 

Kenapa hydrogen peroxide meningkat dan menyebabkan rambut putih? Apa yang terjadi ialah enzim di dalam badan yang dipanggil catalase biasanya kan menghuraikan hydrogen peroxide. Tetapi apabila seseorang individu itu meningkat usianya badan akan kurang meghasilakn catalase, menyebabkan terjadinya lebihan hydrogen peroxide. 

FAKTOR EKSTRINSIK 

#1 Nikotin dan Diet 
Merokok boleh menyebabkan rambut beruban. Nikotin dalam rokok yang diserap dalam darah akan menghalang nutrisi yang diperlukan tubuh hingga mengganggu kelancaran perjalanan darah yang mengekang pertumbuhan rambut secara sihat.
Merokok menjadi salah satu sebab beruban pada usia muda

Diet yang tidak seimbang juga menyumbang kepada masalag rambut beruban. Pengambilan makanan dan mineral yang mencukupi penting untuk pertumbuhan rambut.

Kekurangan vitamin B12 adalah punca rambut beruban yang biasa. Kurangnya vitamin B dalam tubuh badan, akan menyebabkan terjadinya pigmen pada rambut mereka.

Bagi mengatasi masalah ini adalah dinasihatkan supaya meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B12 seperti tuna, sardin, salmon, daging lembu, daging kambing, keju dan susu. 
Kekurangan vitamin B12 menjadi penyebab masalah beruban
Kepentingan vitamin B juga dapat menjaga keseimbangan air dalam tubuh badan, membantu penyerapan lemak dalam usus dan membantu dalam kestabilan metabolisme badan. 

#2 Penggunaan Pewarna Rambut
Mengunakan produk pewarna rambut yang berlebihan juga boleh menjadi punca terjadinya rambut beruban. Ini kerana bahan-bahan yang terdaoat dalam pewarna rambut tidak hanya melekat pada batang rambut sahaja tetapi juga meresap ke dalam liang-liang kulit kepala dan menjejaskan kesihatan rambut.

#3 Penggunaan Syampu
Penggunaan syampu yang tidak sesuai juga menjadi penyebab rambut seseorang beruban kerana tidak semua jenis syampu sesuai dengan rambut seseorang individu.

Cara Mencegah & Mengatasi Rambut Beruban


1. Mencegah stres
Tekanan yang sering dialami remaja pada zaman moden kini adalah salah satu penyebab munculnya uban kerana tekanan daripada pelajaran di sekolah atau di kolej. Dibebani dengan masalah-masalah tidak dapat menyiapkan bebanan tugasan kolej. 

Stres adalah faktor penyebab timbulnya penuaan pada rambut. Remaja perlulah lebih santai dalam mengatasi dengan itu dapat mencegah uban daripada terus timbul sebelum waktunya.

2. Menjaga kebersihan kulit kepala
Menggunakan syampu yang sesuai untuk rambut agar kulit kepala dan rambut lebih sihat. Penggunaan syampu anti penuaan dan limau purut mampu mengatasi masalah rambut beruban.

3. Corak pemakanan yang sihat
Malnutrisi adalah salah satu penyebab timbulnya uban atau penuaan pada rambut. Diet secara berlebihan mengakibatkan kurangnya kandungan gizi yang diperlukan dalam badan dan ini menyebabkan tumbuhnya uban pada rambut. 


Cuba aturkan pola pemakanan yang baik dan seimbang supaya dapat mencegah masalah rambut beruban ini dengan cepat.

4. Keperluan zat besi
Tubuh badan manusia memerlukan zat besi yang tinggi dan apabila kurangnya zat besi akan munculnya uban pada rambut. Zat besi membantu memberikan zat warna pada rambut lalu rambut akan tumbuh dengan subur dan kehitaman. 


Makanan yang seperti sayur bayam dan buah lemon membantu anda mendapatkan kandungan zat besi yang tinggi dalam badan.


====================================@@@@@@@@@@@@@@@==================================


Bagaimana rangkaian produk Shaklee boleh membantu anda mencegah dan mengatasi masalah rambut beruban ketika usia muda??

B-Complex Shaklee boleh membantu anda di  luar sana yang menghadapi masalah rambut beruban untuk mendapatkan sumber vitamin B12 yang mencukupi bagi mencegah dan mengatasi masalah rambut beruban. 

Kekurangan vitamin B12 dikatakanmenjadi sakah stu sbab terjadinya rambut beruban. Anda mungkin tidak mampu mendapatkan vitamin B12 dari sumber makanan harian. 

Nak tak nak anda perlu mendapatkanny dari suplemen atau makanan tambahan. Suplemen dan makanan tambahan ini berfungsi menampung kekurangan nutrisi dalam diet harian yang tidak seimbang.
Vitamin B sangat diperlukan untuk mencegah dan mengatasi masalah rambut beruban di usia muda
B-complex Shaklee lengkap dengan kesemua vitamin B yang diperlukan oleh tubuh kita. Jadi, bukan satu saja manfaat yang anda akan dapat apabila mengambil B-complex Shaklee. Banyaklagi manfaat dan khasiatnya. 

Anda boleh klik MANFAAT UTAMA B-COMPLEX SHAKLEE untuk mengetahui lebih lanjut tentang B-Complex Shaklee yang hebat ini.

Klik lagi di sini Memilih B-Complex yang baik.

Pihak shaklee juga menyediakan anda suplemen zat besi yang terbaik untuk menjamin kesihatan anda yang menyeluruh dan berpanjangan.

Vita-lea iron formula berfungsi sebagai PELENGKAP NUTRISI. kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anemia. 

Selain itu multivitamin yang diformulasikan dengan zat besi ini juga memainkan peranan penting sebagai ELEMEN PENTING UNTUK SEL TUBUH. 

Ia menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses tumbesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon serta menjaga kesihatan tirod.
zat besi dan mineral lain diperlukan untuk memastikan kesihatn rambut dan mengelakkan rambut beruban
Klik di sini MANFAAT UTAMA VITA-LEA IRON FORMULA untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk yang hebat ini. 

Anda nak sihat sepanjang hayat?? Jom apa tunggu lagi. Meh order sekarang sebelum kehabisan stok. Rugi tau tak beli ni. Dengan membuat pembelian produk Shaklee dengan saya, anda layak mendapat perkara berikut:

#1 jadual pengambilan vitamin secara teratur
#2 konsultasi percuma secara berterusan
#3 tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli

"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan untuk kesihatan kita."

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Puan Akmal:
Whatsapp: 0139279846

COD: Pontian-Simpang Renggam-RengitPengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Comments

 1. saya juga dah ade masalah uban walau umur masih muda lagi.. kadang-kadang malu juga bila tengok kepala penuh dengan uban.. tq kongsi tips dan shaklee semestinya pilihan yang sesuai untuk merawat masalah uban..

  ReplyDelete
 2. Kalau shampoo shaklee boleh selesaikan masalah beruban tak ey?

  ReplyDelete
 3. vitamin shaklee bagus untuk kesihatan rambut jua ya..sebab rasanya macam sudah ada uban tumbuh ni..entahlah rambut putih kot..padahal baru umur 30

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengambilan vitamin hanya membantu. Boleh cuba vitamin Shaklee. banyak lg manfaat B-complex dan vitalea.

   Delete

Post a Comment