Cerita Vivix Dan Kaitannya Dengan French Paradox

Mungkin ramia yang nak tahu apa cerita disebalik terciptanya sirap ajaib Vivix Shaklee ni kan. Hebat tak hebat Vivix ni mampu menghalang sel-sel kanser dari merebak dan mematikan sel-sel kanser. Jom kita baca cerita tentang Vivix.

Pada tahun 2006 Dr David Sinclair seorang saintis dari Harvard telah mengejutkan dunia sains apabil menerbitkan satu penyelidikan di dalam jurnal Alam (journal Natrure). satu jurnal yang sangat dihormati. 

Hasil kajian yang diterbitkan ini telah menunjukkan bahawa molekul ringkas yang terdapat di dalam wain merah boleh menghidupkan gen anti penuaan (Sirt 1) dan melambatkan proses penuaan dengan sengaja. 

Cerita Vivix Dan Kaitannya Dengan French Paradox

Ini bukan bermaksud kita tak akan tua sampai bila-bila dan boleh hidup selamanya. Tua dan mati itu pasti. tapi sekurang-kurangnya kita dapat memperlahankan proes penuaan tu. Tak adalah umur baru 40 tapi nampak tua macam umur 60.


Cerita Vivix bermula di sini apabila...


Kita throwback sikit apa yang berlaku pada tahun 1991 supaya dapat faham cerita yang sebenar...

Seorang penyelidik alkohol terkenal Perancis iaitu Dr. Sergei Renault melaporkan bahawa orang-orang Perancis mempunyai penyakit jantung yang kurang 42% danhidup lebih lama daripada orang-orang Amerika walaupun rakyat Perancis mengamalkan diet yang tinggi gula, lemak dan juga krim.


Bagaimana ini boleh terjadi? 


Ia bukanlah satu rahsia lagi yang mana orang-orang Perancis sangat gemar minum wain merah. Bukan minum sikit-sikit tapi minum banyak. Dan Dr. Renault percaya bahawa di dalam wain merah ada sesuatu yang boleh melawan kesan negatif pengambilan makanan yang tingg lemak...tetapi beliau juga tidak begitu pasti..


Cerita Vivix Dan Kaitannya Dengan French Paradox


Beberapa teori  mengatakan ia mungkin disebabkan alkohol. Teori lain pula disebabkan kandungan kuasa antioksidan yang ada di dalam wain merah.

Daripada perkara inilah Dr Sinclair dan kawan-kawannya dari Sekolah Perubatan Harvard telah menguji lebih daripada 20,000 molekul semulajadi. Akhirnya beliau menemui resveratrol yakni satu molekul yang mampu menghidupkan gen panjang umur.

Kajian ke atas tikus


Selepas itu Dr Sinclair menjalankan kajian resveratrol ke atas tikus yang diberi diet tinggi lemak dan ditambah dengan resveratrol. Tikus-tikus ini bukan sahaja dapat hidup 30% lebih lama. 

Tikus-tikus ini juga tak de masalah berat badan, mempunyai ketahanan badan dua kali ganda, mampu berlaru dua kali ganda lebih jauh dari tikus yang tak diberi resveratrol. Apa yang paling mengejutkan ialah tikus-tikus ini tidak mengalami sebarang 
penyakit penuaan, tiada penyakit jantung, tiada kanser, dan tiada strok.

Selepas itu Dr Sinclair menjadi terkenal di seluruh dunia kerana menjadi orang yang pertama menemui resveratrol yang mampu memanjangkan hidup dengan sengaja.

Bermulanya langkah pertama..


Ketua Saintis Shaklee Dr Carsten Smidt mula berminat dengan penemuan resveratrol oleh Dr Sinclair. 

Dengan lampu hijau dan cek kosong daripada Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee (CEO) Roger Bannet, Dr Smidt telah mengumpulkan satu kumpulan yang dianggotai oleh lebih 30 orang saintis cemerlang dengan matlamat yang satu iaitu untuk mencipta produk anti penuaan yang paling hebat dan kuat ke pasaran.

Pada peringkat awal Dr Smidt dan pasukannya berkerjasama dengan Dr Sinclair dari Harvard. Dr Smidt sangat yakin dapat mengembangkan lagi resveratrol yang ditemui oleh Dr Sinclair dan mencipta produk yang lebih hebat dan berkuasa dari resveratrol.

Cerita Vivix Dan Kaitannya Dengan French Paradox

Selepas hampir 3 tahun membuat penyelidikan dan melabur berjuta-juta dolar, dengan kerjasama Universiti Dain Georgia Shaklee telah berjaya mencipta tonik semulajadi pertama yang mampu bertindak ke atas sel-sel untuk menyekat mekanisme penuaan. 

Tonik semulajadi itu dinamakan Vivix Tonik antipenuaan

Comments