Hilangkan Sakit Tulang Belakang Tanpa Ubat Tahan Sakit

Rasa sakit di bahagian tulang dan berhampiran pinggang belakang ni sakit yang biasa berlaku. Ia boleh berlaku pada sesiapa saja tak kira lelaki atau perempuan. Hampir setiap orang akan menghadapi sakit tulang belakang tak kira umur berapa pun.

Dikatakan golongan lelaki lebih banyak yang menghadapi sakit tulang belakang berbanding kaum wanita disebabkan orang lelaki banyak melakukan aktiviti berat. 


Hilangkan Sakit Tulang Belakang Tanpa Ubat Tahan Sakit


Jenis-jenis sakit belakangSakit Belakang Akut 


Sakit belakang yang datang secara tiba-tiba dan berlarutan kurang daripada enam minggu dinamakan sakit tulang akut. Biasanya dialami oleh mereka yang dalam usia pertengahan tahun. 

Mengangkat benda yang terlalu berat boleh mencetuskan rasa sakit secara tiba-tiba dan kecederaan pada otot-otot atau saraf.


Sakit Belakang Kronik


Sakit tulang belakang kronik pula ialah sakit belakang yang berpanjangan lebih daripada 3 bulan.

Sakit belakang kronik banyak dihadapi oleh orang tua kerana kusyen yang semakin haus dan kesan sakit belakang kronik yang tidak dirawat dengan baik.


Sebab-sebab Berlakunya Sakit Belakang


Terdapat beberapa punca yang dikaitkan dengan sakit tulang belakang.

 • Ketegangan otot atau ligamen. Mengangkat benda berat berulang kali dan pergerakan badan yang janggal secara tiba-tiba boleh menyebabkan otot belakang dan ligamen tulang belakang menjadi tegang.
 • Slipped disc atau prolapsed disc. Tulan rawan lembut yang menjadi pelapik antara tulang belakang terkeluar dan menekan saraf yang keluar di sisi tulang belakang. Ini menyebabkan seseorang itu sakit pada bahagian pinggang terutamanya pada bahagian tengah tulang  belakang. Ia bertambah teruk apabila beliau bergerak duduk atau berdiri lama atau dalam posisi membongkok. (rujukan: drzubaidi.com)
 • Arthritis. dalam beberapa kes arthiritis boleh menyebabkan ruang di sekeliling saraf tunjang menjadi sempit. Keadaan ini disebut sebagai stenosis tulang belakang (spinal stenosis)
 • Ketumbuhan
 • Kecederaan seperti patah

 • Penyakit anky losing spondilitis yang mengakibatkan tulang belakang menjadi keras
 • Jangkitan kuman seperti kuman batuk kering (tuberculosis)
 • Kehausan tulang sendi. Kusyen dan sendi akan menjadi kering apabila umur semakin meningkat. Ini menyebabkan tulang menjadi haus kerana tidak ada pelincir.


Faktor Risiko Sakit Tulang Belakang

Hilangkan Sakit Tulang Belakang Tanpa Ubat Tahan Sakit

 • Umur yang semakin meningkat. Sakit tulang belakang berlaku sekitar umur 30 atau 40. Kerap melakukan senaman, otot-otot akan menjadi kuat, keadaan ini boleh membantu merendahkan risiko sakit belakang
 • Kurang bersenam. Otot belakang yang tidak digunakan mungkin akan mengalami sakit belakang.
 • Berat badan yang berlebihan. Membawa berat badan yang berlebihan menyebabkan tekanan ke atas tulang belakang
 • Penyakit. Penyakit arthiritis dan kanser boleh menyumbang kepada sakit belakang.
 • Pergerakan badan yang tidak sesuai ketika mengangkat barang.

 • Merokok. Perokok terdedah kepada sakit belakang kerana bekalan darah ke tulang belakang berkurangan.

Apa yang shaklee boleh bantu untuk redakan sakit tulang belakang?


Bagi yang tercari-cari penyelesaian untuk atasi masalah sakit tulang belakang dengan segera, saya cadangkan korang mengamalkan sirap ajaib Shaklee iaitu Vivix.

Hilangkan Sakit Tulang Belakang Tanpa Ubat Tahan Sakit

Hilangkan Sakit Tulang Belakang Tanpa Ubat Tahan Sakit
TESTIMONI PESAKIT TULANG BELAKANG MENGAMALKAN VIVIX SECARA KONSISTEN.
Selepas mengamalkan Vivix secara konsisten selama 2 bulan, sakit belakang pesakit ini semkin sembuh. Syukur sangat dah boleh buat macam-macam kerja. Mujur ada VIVIX.


Inginkan VIVIX untuk mengatasi sakit tulang belakang tanpa painkillers dan vitamin shaklee yang lain dengan harga paling istimewa?

Apa tunggu lagi hubungi saya segera untuk dapatkan harga yang paling istimewa dan konsultsi percuma.

Whatsapp/Telegram saya : Nor Akmal 0139279846Comments