Pendarahan Yang Berlaku Selepas Menopaus Petanda Kanser Rahim

Kanser rahim juga dikenali sebagai kanser endometrium. Kira-kira 90% kes kanser rahim adalah wanita yang mengalami pendarahan selepas menopaus atau wanita yang secara tiba-tiba mengalami haid yang panjang serta jumlah darah yang banyak tidak seperti biasa. Sebab tu kanser rahim senang untuk dikesan.

Namun begitu ramai yang mengambil mudah apabila keluar darah selepas menapaus. Ramai yang menyangka itu adalah darah haid. Ada yang tidak mendapat pemeriksaan dan rawatan yang betul sehinggalah sel kanser merebak ke tahap empat.
Apa itu kanser rahim?


Kanser rahim ialah kanser yang berkaitan sistem pembiakan wanita. Kanser rahim terjadi atau berasal daripada bahagian badan rahim. Ada dua bahagian utama badan rahim iaitu selaput dinding rahim ataupun endometrium dan dinding rahim yang terdiri daripada tiga lapisan otot dan stroma.

Dalam bidang perubatan, terdapat tiga jenis kanser rahim iaitu selaput dinding rahim dinamakan kanser endometrium, kanser yang berasal daripada otot dinding rahim iaitu liomiosarkoma (Leiomyosarcoma) dan kanser yang berasal daripada kedua-dua komponen selaput dan dinding rahim dinamakan karsinosarkoma. 

Sebahagian besar kanser rahim bermula pada sel-sel yang membentuk lapisan rahim (dipanggil endometrium), itulah sebabnya kanser rahim sering dipanggil kanser endometrium.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kanser rahim boleh mula pada otot sekitar rahim. kanser jenis ini dipanggil rahim sarcoma dan boleh dirawat dengan cara yang berbeza daripada kanser endometrium.

Tanda-tanda dan simptom-simptom kanser rahim


Tanda-tanda biasa bagi kanser rahim ialah pendarahan yang tidak normal dari faraj terutama wanita yang sudah menopaus dan berhenti haid.

Wanita yang tiba-tiba mengalami tempoh haid panjang tidak seperti biasa serta jumlah haid yang banyak juga menjadi petanda kanser rahim. Tempo haaid yang normal ialah antara lima hingga tujuh hari. Sekiranya haid berlarutan sehingga 14 hari pemeriksaan lanjut amatlah penting untuk dilakukan. Jangan ambik mudah ye wanita-wanita sekalian..


Kanser rahim yang telah teruk menunjukkan tanda-tanda yang lebih jelas dan banyak lebih-lebih lagi jika sel kanser telah merebak ke bahagian badan yang lain. Tanda-tanda tersebut ialah:
  • rasa sakit dan tidak selesa di bahagian bawah abdomen
  • abdimen membengkak
  • hilang selera makan dan berat badan
  • badan letih dan lemah
  • sembelit
  • membuang air kecil lebih kerap daripada biasa
  • sakit di bahagian belakang atau kaki atau pelvis
  • loya

Bagaimana Kanser Rahim Boleh Berlaku?


Kanser bermula apabila berlaku mutasi (perubahan) pada struktut DNA di dalam sel-sel. Mutasi ini menjejaskan cara sel-sel membesar. Ini menyebabkan sel-sel membesar dan membiak tanpa kawalan. Kemudian akan menghasilkan tisu yang dinamakan tumor.

Jika tidak dirawat, kanser boleh berkembang dan merebak ke bahagian lain badan, sama ada secara langsung atau melalui darah dan sistem limfa.

Secara tepatnya tidak ada sebab yang jelas apa yang menyebabkan kanser rahim berlaku. Tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko mendapat kanser rahim. Antaranya ialah:


Umur

Risiko untuk mendapat kanser rahim meningkat mengikut usia. Majoriti kes berlaku di kalangan wanita yang berumur di antara 40 hingga 74 tahun, hanya 1% daripada kes didiagnosis di kalangan wanita di bawah umur 40 tahun.

Hormon estrogen dan progesterone yang tidak seimbang. 


Berat badan berlebihan (obesiti)

Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan adalah tiga kali lebih berkemungkinan untuk mendapat kanser rahim berbanding dengan wanita yang berat badan yang sihat.

Sejarah Reproduktif

Wanita yang tidak pernah melahirkan anak berisiko tinggi mendapat kanser rahim. Ini mungkin kerana peningkatan paras progesteron dan penurunan tahap estrogen yang berlaku semasa mengandung mempunyai kesan perlindungan pada lapisan rahim.

Diabetes (kencing manis)

Wanita yang menghidap diabetes adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mendapat kanser rahim wanita tanpa syarat.Diabetes menyebabkan peningkatan dalam jumlah insulin dalam badan, yang seterusnya boleh meningkatkan tahap estrogen seorang wanita.

Sindrom ovari polisistik (PCOS)

Wanita dengan sindrom ovari polisistik (PCOS) mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat kanser rahim, kerana mereka mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi dalam tubuh mereka.

Rawatan Alternatif Membantu Memusnahkan Sel-sel Kanser Rahim
Rawatan alternatif yang dimaksudkan ialah mengambil suplemen hebat Vivix Shaklee.

Vivix shaklee adalah suplemen yang terbaik yang membantu membantutkan perkembangan sel kanser dan sekaligus mematikan sel-sel kanser.
Bahan-bahan dalam VIVIX Shaklee seperti resveratrol bertindak memperbaiki seawal peringkat DNA lagi. Jadi Vivix berupaya membentuk semula sel-sel yang telah rosak akibat penyakit itu sendiri atau akibat rawatan kemoterapi. Sebab itulah, VIVIX Shaklee mampu membantu pesakit kanser rahim.Vivix Shaklee juga dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, rawatan radioterapi dan kemoterapi atau rawatan perubatan lain.

Vivix Shaklee dapat membantu menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan peluang sembuh dengan lebih baik.

Vivix juga dapat meningkatkan sistem imun (ketahanan badan) bagi membolehkan pesakit melawan kanser. Bila sistem imun kuat dan kukuh pesakit jjuga dapat melawan penyakit lain yang datang.


Dapatkan VIVIX sekarang. Usah ditangguh-tangguh lagi. Sel-sel kanser semakin pantas merebak. Apalah sangat nilai sebotol VIVIX yang harganya tak sampai pun RM500 berbanding kos merawat penyakit kanser yang lebih tinggi dari RM500 dan nikmat kesihatan yang akan dapat.

Inginkan Vivix dan vitamin shaklee yang lain dengan harga paling istimewa?

Apa tunggu lagi hubungi saya segera untuk dapatkan harga yang paling istimewa dan konsultsi percuma.

Whatsapp/Telegram saya : Nor Akmal 0139279846

Comments