Orang Dewasa Yang Belum Dijangkiti Chicken Pox Berisiko Tinggi Mendapat Jangkitan Yang Lebih Teruk

Chicken pox atau cacar air kebiasaanya berlaku di kalangan kanak-kanak yang berumur kurang dari 10 tahun. Penyakit ini disebabkan virus cacar iaitu virus varicella zoster, virus yang sama menyebabkan kayap

Chicken pox atau cacar air penyakit yang senang berjangkit dan merebak dari seorang ke seseorang yang lain. Bagi kanak-kanak sihat yang dijangkiti chicken pox ia tidaklah serius dan teruk.


Orang Dewasa Yang Belum Dijangkiti Chicken Pox Berisiko Tinggi Mendapat Jangkitan Yang Lebih Teruk

Tetapi akan menjadi serius dan teruk bagi ibu mengandung, bayi yang baru lahir dan orang dewasa yang tak pernah mendapat cacar air serta mereka yang lemah imun sistem.

Setiap orang akan dijangkiti chicken pox sekali dalam hidup. Namun sekali dah terkena, virus varicella akan berhibernasi di dalam tisu saraf. Apabila sistem ketahanan badan lemah virus ini akan diaktifkan dan menyebabkan penyakit kayap (shingles).


Tanda-tanda dan gejala chicken pox (cacar air)


 • rasa tidak sihat, demam dan letih beberapa hari sebelum bintik merah (ruam lepuh) timbul
 • timbulnya bintik merah yang gatal bermula di bahagian belakang badan dan dada. Kemudian akan merebak ke bahagian muka, kepala, tangan dan kaki.
 • Ada yang teruk bintik merah juga muncul di dalam mulut.
 • Bintik merah ini akan menjadi seperti lepuh berisi air (blister) dalam mas 24 jam kemudian pecah. Selepas empat hingga lima hari ruam lepuh akan kering dan berkeruping. 
 • Bintk-bintik ini akan timbul untuk lima hari dan akan hilang dalam masa 2 minggu.

Komplikasi Cacar Air


Cacar air (chicken pox) yang teruk dan serius boleh menimbulkan komplikasi. Antaranya ialah:
 • jangkitan kuman pada kulit
 • jangkitan kuman dalam darah (blood stream infection)
 • radang paru-paru
 • radang otak


Bagaimana vitamin Shaklee boleh membantu merawat chicken pox dengan cepat dan berkesan??


Saya bahagikan vitamin untuk merawat chicken pox kepada dua iaitu untuk kanak-kanak dan untuk dewasa.

Vitamin untuk merawat chicken pox (cacar air) bagi kanak-kanak ialah:

 • Nutriferon - penting untuk tingkatkan sistem imun kanak-kanak bagi melawan jangkitan virus chicken pox
 • Chewable Vita-C (Vitamin C) - mempercepatkan proses penyembuhan cacar air dan menghilangkan parut dengan cepat.
 • Meal shakes - jika anak tidak berselera makan atau susah untuk minum atau makan boleh bancuh mealshakes dengan minuman kegemarannya. Meal shakes sangat penting untuk membekalkan protein, mineral, karbohidrat dan serat kepada anak-anak.
 • Krim Herbal Blend - boleh disapu pada kulit. Ia sangat membantu menghilangkan rasa gatal dan merenyam akibat cacar air.

Orang Dewasa Yang Belum Dijangkiti Chicken Pox Berisiko Tinggi Mendapat Jangkitan Yang Lebih Teruk

Vitamin untuk merawat Chicken pox bagi orang dewasa (umur 12 tahun ke atas). 

 • Nutriferon jika anda atau anak-anak demam atau muncul tanda-tanda chicken pox cepat ambil nutriferon. Ia penting untuk meningkatkan sistem imun bagi melawan jangkitan virus
 • Sustained Release Vita-C (Vitamin C) mengandungi bioflavonoid yang berfungsi sebagai antihistamin semulajadi untuk meningkatkan sistem pertahanan badan bagi melawan serangan penyakit. Vitamin c juga bertindak sebagai anti alergik yang kuat. 
 • Vita-E Complex (Vitamin E)membantu mempercepatkan proses penyembuhan dan mengurangkan kesakitan cacar air. ia juga membantu melembapkan kulit dan menghilangkan parut. 
 • Energizing Soy Protein (ESP) - Boleh dibancuh dengan minuman kegemaran. Bila badan sakit sediki sebanyak akan mengganggu selera makan. Jadi ESP membnatu membekalkan tenaga dan juga penting untuk hilangkan parut dengan cepat.
 • Krim Herbal Blend - krim ni bersifat menyejukkan. Ia boleh membantu mengurangkan rasa gatal akibat chicken pox. salah satu bahan krim herbal blend ialah daun sage yang digunakan sebagai home remedy untuk kurangkan kegatalan.


Orang Dewasa Yang Belum Dijangkiti Chicken Pox Berisiko Tinggi Mendapat Jangkitan Yang Lebih Teruk


Jika korang ingin mencuba rawatan alternatif untuk penyakit chicken pox (cacar air) atau sebagai langkah pencegahan bagi penyakit-penyakit kronik yang lain seperti kencing manis, darah tinggi, strok, sakit buah pinggang, kanser, sakit jantung dan sebagainya boleh cuba berikhtiar dengan suplemen Shaklee yang lain.

InsyaAllah vitamin Shaklee boleh membantu kalian hidup lebih sihat. Di samping amalan hidup sihat juga perlu dititikberatkan.

Nak beli vitamin (suplemen) untuk penyakit cacar air dan vitamin Shaklee yang lain dengan harga paling istimewa?

Apa tunggu lagi hubungi saya segera untuk dapatkan harga yang paling istimewa dan konsultasi percuma.

Whatsapp/Telegram saya : Nor Akmal 0139279846

Comments