Tingkatkan Platlet Dalam Darah Pesakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) Dengan Makanan Tambahan

Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) mungkin ada di kalangan kalian yang pernah mendengarnya. Saya sendiri pun baru tahu tentang penyakit ini. 

Sebenarnya ITP sejenis penyakit yang jarang berlaku. Dikatakan 1 kes dalam 100 000 ribu orang. Kalau kat Malaysia kita ni statistiknya tidak diketahui. 


Tingkatkan Platlet Dalam Darah Pesakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) Dengan Suplemen


Idiopathic Thrombocytopenic Purpura ITP ni penyakitnya macam mana?


ITP ni sejenis penyakit yang berkaitan dengan darah iaitu kekurangan sel platlet dalam darah. Sel platlet ni penting sebab ia berfungsi membantu pembekuan darah. Ia dibahagikan kepada 2 iaitu akut jika sembuh kurang dari 6 bulan dan kronik jika berlarutan selama 6 bulan atau lebih.

Seseorang itu dikatakan menghidap penyakit ITP apabila jumlah platelet dalam darahnya kurang daripada 150,000 bagi setiap mikro liter. Jumlah normal platelet ialah antara 150,000 hingga 400,000 semikro liter.

Seseorang pesakit dikategorikan dalam kumpulan serius jika jumlah plateletnya kurang daripada 20,000 semikro liter dan jumlah yang sedikit ini mampu untuk menghalang darah daripada membeku.


Siapa yang berisiko mendapat Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura ITP?


ITP berlaku secara spontan. kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah mudah mengalaminya terutama selepas jangkitan virus. kebanyakannya dikelaskan sebagai IPT akut, iaitu hanya berlaku pada ketika itu dan tidak berlarutan sehingga dewasa.Apa tanda-tanda Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP)?


ITP tidak mempunyai tanda dan gejala yang nyata. penyakit ini hanya boleh dikesan dengan melakukan ujian darah dan mengambil sampel sel daripada sumsum tulang. 

Walaubagaimanapun, jika didapati tanda-tanda di bawah ini perlulah di ambil perhatian cepat-cepatlah bawa jumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. 
  • keadaan hidung dan gusi berdarah tanpa henti
  • lebam-lebam pada anggota badan
  • ruam atau bintik-bintik merah pada anggota badan

Tingkatkan Platlet Pesakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) Dengan Suplemen

Punca Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura ITP


Punca berlakunya ITP masih tidak diketahui dan dalam beberapa kes, sekiranya tidak dirawat dengan kadar segera kiraan platelet yang rendah boleh menyebabkan pendarahan yang teruk pada bahagian otak dan usus


Komplikasi serius penyakit ITP


Boleh menyebabkan pendarahan otak dan usus. Tetapi ini sangat jarang berlaku. Kalau pesakit tu wanita kemungkinan darah haid akan lebih banyak dari biasa.Rawatan yang sesuai untuk penyakit ITP


Antara rawatan yang akan diberikan kepada pesakit ITP kronik ialah ubat steroid dan immunoglobulin. Kita tahu ubat steroid ni ada kesan sampingannya jika diambil dalam tempoh yang lama. Buah pinggang boleh rosak.

Bagi yang tercari-cari alternatif lain selain ubat yang dicadangkan oleh doktor Vivix Shaklee adalah pilihan yang tepat dan terbaik. 

Ada pesakit ITP yang telah mencuba Vivix. Alhamdulillah dengan izin Allah Vivix telah memberi kesan yang amat positif. Dan pesakit ini telah sembuh. SubhanaAllahTingkatkan Platlet Dalam Darah  Pesakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) Dengan Suplemen
Ini cerita Puan Noriza.
Beliau diuji Allah apabila suaminya disahkan mendapat penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura
 ITP. Masa tu suami beliau berumur 51.

Suami dimasukkan ke hospital. Masa ni platlet cuma 2 je. Suami masa tu sedang nazak. Kata doktor bila-bila masa je suami boleh meninggal. Suami diberikan oksigen dan dimasukkan darah merah dan platlet.

Sebulan di hospital platlet cuma naik ke angka 10.
Ubat yang diberi doktor ialah prednisolone dan steroid diambil 14 biji sehari. Risiko ubat ini ialah kencing manis, darah tinggi, buah pinggang, hati dan penyakit lain. Muka sembap dan perut jadi kembung.

Nasib baik saya ada terbaca produk shaklee kat internet. Saya beli Vivix dan omega guard. Selepas 3 hari platlet naik kepad 16 dan suami dibenarkan keluar hospital.

Selepas setahun platlet makin naik dan steroid ambik sebiji sehari."

Mahu Vivix Shaklee?? 

Whatsapp saya Nor Akmal Rusdi 0139279846

Comments

Post a comment