Kita semua maklum oat sememangnya mengandungi pelbagai khasiat untuk kesihatan. Jadi untuk entry ini saya ingin berkongsi dengan pembaca semua secara detail apa khasiat dan manfaat oat untuk kesihatan kita.
Oat adalah tanaman bijirin yang tahan lasak dalam keadaan tanah yang tidak subur dan cuaca yang buruk, tidak seperti tanaman lain. Bila dituai, sekam keras daripada oat perlulah dibuang sebelum ianya boleh dijual sebagai oat sepenuhnya, samada oat yang telah diproses atau berbiji.
Seperti buah-buahan dan sayur-sayuran oat mengandungi fitokimia yang merupakan bahan kimia semula jadi dalam tumbuh-tumbuhan yang membantu menentang penyakit. Secara khususnya oat mengandungi banyak flavonoid yang merupakan antioksidan yang amat berkesan untuk membantu mencegah penyakit jantung.
Oat menjadi makanan yang sesuai untuk semua peringkat umur. Ia mudah diterima sebagai makanan pepejal permulaan untuk bayi dan juga orang tua. Oat kerap digunakan dalam program membantu mangsa kebuluran kerana keupayaannya membekalkan khasiat pemakanan berkualiti secara tidak mahal.
Semangkuk oat bijirin yang telah dimasak adalah masa terbaik untuk memulakan hari terutama jika anda sedang mencuba atau berhadapan dengan penyakit jantung atau diabetes. Ini kerana oat mengandungi sejens serat spesifik yang dikenali sebgai beta glukan.
Kerap makan oat boleh membantu menurunkan kadar kolesterol di dalam darah anda. Oat mengandungi beta glukan yang merupakan serat larut yang membantu menyerap kolesterol daripada badan semasa penghadaman. Kandungan karbohidratnya digelar "Frukto-oligosakarida" mampu merangsang pertumbuhan bakteria baik yang penting untuk merangsang kesihatan usus. Dengan jantung dan saluran penghadaman yang dijaga dengan baik, kita mengambil langkah yang lebih sihat berbanding mereka yang mengambil kurang bijirin penuh.
Kandungan serat yang tinggi dalam oat juga mampu membantu mengeluarkan kolesterol daripada sistem penghadaman. Sebatian unik antioksidan dalam oat yang dikenali sebagai avenanthramides akan membantu mencegah radikal bebas daripada merosakkan kolesterol LDL (kolesterol baik). Secara tidak langsung membantu mnegurangkan risko penyakit kardiovaskular.
Oat bukan sahaja bagus untuk jantung kerana kandungan fibernya, tetapi juga sebagai pelindung yang bagus untuk saluran penghadaman. Oleh kerana semua nutrien penting terkandung di dalamnya, oat dikira penting untuk kesihatan secara keseluruhannya.
Penyelidik dari Itali telah mendedahkan kajian mengesan kesan positif beta glukan pada kesihatan manusia. Mereka menemui bahawa selain mampu mengurangkan kolesterol dan melemahkan tindak balas glisemik dan insulin. Dikatakan beta glukan mempertahankan sistem imun menentang bakteria, virus, kulat dan parasit.
Dikatakan juga dengan memakan bijirin penuh seperti oat sekurang-kurangnya enam kali seminggu adalah bagus untuk wanita yang telah menopaus terutamanya jika mereka mengalami masalah kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan tanda-tanda lain penyakit kardiovaskular. MayoClinic.com mencadangkan oat sebagai salah satu daripada lima hidangan yang terbaik untuk mengurangkan paras kolesterol.
Kajian di Finland terhadap 1293 kanak-kanak menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diperkenalkan kepada oat kurang mendapat asma yang berulang-ulang. Kajian ini diterbitkan dalam Britsih Jounal of Nutrition pada Januari 2010.
Oat juga bermanfaat melegakan otak dan sistem saraf. Oat juga dikatakan mampu meningkatkan keinginan seksual buat lelaki dan juga wanita.
Manfaat oat seterusnya ialah boleh membantu wanita yang menderita amenorrhea atau tidak mengalami haid. Ini kerana oat kaya dengan dengan mineral yang berpotensi dalam menggalakkan fungsi tiroid. Namun bukti ini hanya berdasarkan kepada penggunaan secara tradisional bukannya kajian sanitifik.
boleh klik link ini untuk mengetahui khasit oat yang lain
http://www.care2.com/greenliving/oatmeal-everyday-powerfood.html
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca coretan ini.
Apakah oat??
Oat atau juga dikenali dengan nama saintifiknya Avena Sativa. Ia telah lama dikaitkan dengan pemakanan seimbangdan gaya hidup sihat serta mempunyai banyak kebaikan berkhasiat buat seluruh keluarga. Bijirin oat moden berasal daripada oat merah liar sejenis tanaman berasal dari Asia. Ia telah ditanam sejak 2000 tahun yang lalu di seluruh negara. Sebelum oat dijadikan sebagai makanan bijirin ini digunakan untuk tujuan perubatan.Oat adalah tanaman bijirin yang tahan lasak dalam keadaan tanah yang tidak subur dan cuaca yang buruk, tidak seperti tanaman lain. Bila dituai, sekam keras daripada oat perlulah dibuang sebelum ianya boleh dijual sebagai oat sepenuhnya, samada oat yang telah diproses atau berbiji.
Khasiat dan Manfaat Oat
Oat mengandungi karbohidrat, protein, serat pemakanan, vitamin dan mineral penting serta antioksidan dan juga zat-zat penting lain yang berkhasiat dan bermanfaat untuk kesihatan. Oat mengandungi lebih banyak kalsium, magnesium, zat besi, zink, kuprum, mangan, vitamin B1 dan juga Vitamin E jika dibandingkan dengan bijirin yang lain seperti gandum dan rai. oat adalah tonik makanan untuk jantung, saraf dan kelenjar timus.Seperti buah-buahan dan sayur-sayuran oat mengandungi fitokimia yang merupakan bahan kimia semula jadi dalam tumbuh-tumbuhan yang membantu menentang penyakit. Secara khususnya oat mengandungi banyak flavonoid yang merupakan antioksidan yang amat berkesan untuk membantu mencegah penyakit jantung.
Oat menjadi makanan yang sesuai untuk semua peringkat umur. Ia mudah diterima sebagai makanan pepejal permulaan untuk bayi dan juga orang tua. Oat kerap digunakan dalam program membantu mangsa kebuluran kerana keupayaannya membekalkan khasiat pemakanan berkualiti secara tidak mahal.
Semangkuk oat bijirin yang telah dimasak adalah masa terbaik untuk memulakan hari terutama jika anda sedang mencuba atau berhadapan dengan penyakit jantung atau diabetes. Ini kerana oat mengandungi sejens serat spesifik yang dikenali sebgai beta glukan.
Kerap makan oat boleh membantu menurunkan kadar kolesterol di dalam darah anda. Oat mengandungi beta glukan yang merupakan serat larut yang membantu menyerap kolesterol daripada badan semasa penghadaman. Kandungan karbohidratnya digelar "Frukto-oligosakarida" mampu merangsang pertumbuhan bakteria baik yang penting untuk merangsang kesihatan usus. Dengan jantung dan saluran penghadaman yang dijaga dengan baik, kita mengambil langkah yang lebih sihat berbanding mereka yang mengambil kurang bijirin penuh.
Kandungan serat yang tinggi dalam oat juga mampu membantu mengeluarkan kolesterol daripada sistem penghadaman. Sebatian unik antioksidan dalam oat yang dikenali sebagai avenanthramides akan membantu mencegah radikal bebas daripada merosakkan kolesterol LDL (kolesterol baik). Secara tidak langsung membantu mnegurangkan risko penyakit kardiovaskular.
Oat bukan sahaja bagus untuk jantung kerana kandungan fibernya, tetapi juga sebagai pelindung yang bagus untuk saluran penghadaman. Oleh kerana semua nutrien penting terkandung di dalamnya, oat dikira penting untuk kesihatan secara keseluruhannya.
Penyelidik dari Itali telah mendedahkan kajian mengesan kesan positif beta glukan pada kesihatan manusia. Mereka menemui bahawa selain mampu mengurangkan kolesterol dan melemahkan tindak balas glisemik dan insulin. Dikatakan beta glukan mempertahankan sistem imun menentang bakteria, virus, kulat dan parasit.
Dikatakan juga dengan memakan bijirin penuh seperti oat sekurang-kurangnya enam kali seminggu adalah bagus untuk wanita yang telah menopaus terutamanya jika mereka mengalami masalah kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan tanda-tanda lain penyakit kardiovaskular. MayoClinic.com mencadangkan oat sebagai salah satu daripada lima hidangan yang terbaik untuk mengurangkan paras kolesterol.
Kajian di Finland terhadap 1293 kanak-kanak menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diperkenalkan kepada oat kurang mendapat asma yang berulang-ulang. Kajian ini diterbitkan dalam Britsih Jounal of Nutrition pada Januari 2010.
Oat juga bermanfaat melegakan otak dan sistem saraf. Oat juga dikatakan mampu meningkatkan keinginan seksual buat lelaki dan juga wanita.
Manfaat oat seterusnya ialah boleh membantu wanita yang menderita amenorrhea atau tidak mengalami haid. Ini kerana oat kaya dengan dengan mineral yang berpotensi dalam menggalakkan fungsi tiroid. Namun bukti ini hanya berdasarkan kepada penggunaan secara tradisional bukannya kajian sanitifik.
boleh klik link ini untuk mengetahui khasit oat yang lain
http://www.care2.com/greenliving/oatmeal-everyday-powerfood.html
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca coretan ini.
banyak kebaikan oat ni rupanya. so lepas ni takleh nak miss makan oat hari2 la.
ReplyDeleteTips Pelajar Pintar Mengikut Dr. Mohd Fadzilah Kamsah
๐Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐ข
ReplyDelete๐ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐ข๐
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....
Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐๐ผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐๐ป
3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....
5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐ช๐ผ
Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐๐ป
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*
๐๐ปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
๐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐คฒ๐ผ
*NOTE* :
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*
๐kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring