Sunday, March 22, 2015

Khasiat Buah Zaitun Dan Daunnya Yang Perlu Kita Tahu

Alhamdulillah setinggi-tinggi rasa syukur dipanjatkan kehadrat Ilahi kerana masih lagi diberi peluang untuk mencoret sesuatu di sini..Seminggu cuti sekolah berada di kampung membataskan saya untuk menulis di blog kesayangan ini..Maklumlah kat kampung linenya tak berapa nak ada.

Entry kali ini rasa nak cerita tentang buah zaitun atau dalam bahasa orang puteh disebut olive..Rasanya semua dah tahu buah zaitun ni bukan sebarang buah..Buah yang disebut secara jelas di dalam al-Quran di dalam Surah al-An'am 6:141 yang bermaksud, 
"Dan Dialah (Allah) yang menjadikan (untuk kamu) kebun-kebun yang menjalar tanamannya dan yang tidak menjalar; dan pohon-pohon tamar dan tanam-tanaman yang berlainan (bentuk, rupa dan) rasanya serta buah zaitun dan delima yang bersamaan (warnanya atau daunnya) dan tidak bersamaan (rasanya).
Khasiat Buah Zaitun Dan Daunnya Yang Perlu Kita Tahu

Zaitun merupakan sejenis tanaman yang paling tua di dunia. Kegunaannya sangat banyak dan telah digsejak zaman purba Mesir lagi. Nama saintifik bagi zaitun ialah oleaeurofea. 

Tinggi pokok zaitun kira-kira tiga meter. Daunnya hijau terang dan buahnya yang masak ranum berwarna ungu kehitaman serta kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E K dan zat besi.

Melalui proses pengekstrakan moden, khasiat daun zaitun dapat dikomersilkan serta dikekalkan molekul uniknya iaitu oleuropein. daun zaitun mengandungi polifenol yang sangat tinggi jumlahnya yang lenih dikenali sebagai oleuropein dan hydroxytyrosol. 

Pengambilan suplemen yang mengandungi kedua-dua polifenol ini akan membantu menjadikan kulit lebih cerah serta menghilangkan tanda penuaan. Fungsi molekul unik tersebut telah menggalakkan pengeluaran gluthathione secara semulajadi oleh tubuh badan yang menyebabkan pengurangan warna melanin pada lapisan melanosit kulit manusia.

Melanin ialah zat protein yang berperanan menentukan warna kulit seseorang. Warna kulit lebih gelap mempunyai melanin yang banyak pada lapisan epidermis dibandingkan kulit yang berwarna terang. Melanin yang terkena sinar UV akan menimbulkan noda gelap pada kulit. 

Minyak zaitun muda (virgin olive oil) kaya asid lemak essensial dibandingkan dengan minyak komersial yang lain. Minyak ini membantu melembapkan kulit dan menjaga kulit agar kulit kelihatan lebih berseri.

Kandungan asid linoleik yang terdapat di dalam buah zaitun sangat berkhasiat untuk ibu-ibu yang sedang menyusu anak. Organisasi kesihatan termasuklah WHO menyarankan mereka yang menderita masalah diabetes dan arterioclerosis (penyempitan salur darah akibat plak) supaya mengamalkan minyak zaitun yang mengandungi paling kurang 30% asid linoleik.
Khasiat Buah Zaitun Dan Daunnya Yang Perlu Kita Tahu

Unsur Klorin yang terdapat  di dalam buah zaitun boleh membantu meningkatkan fungsi jantung lebih sempurna serta melancarkan sistem perkumuhan dalam tubuh. Unsur-unsur tersebut juga baik untuk mencerna arteri otak.

Selain itu, minyak zaitun boleh membantu mencegah penyakit-penyakit tertentu seperti diabetes, kolesterol tinggi (high cholesterol), tekanan darah tinggi (high blood pressure)arterioclerosis, serangan jantung (heart attack) dan stroke (cardiovascular disease), kanser payudara, rheumatoid arthritis, dan migraine. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua. 

2 comments:

  1. kalau pakai minyak zaitun yang letak kat rambut boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je sis letak mintak zaitun kat rambut..tapi kena la minyak zaitun yang asli..lagi bagus kan banding minyak rambut yang ada kat pasaran.

      Delete