Saturday, May 21, 2016

Impetigo (Kudis Buta) Anak 4 Tahun Kering Dan Semakin Sembuh Selepas 2 Hari

Kudis buta di dalam istilah perubatan dikenali sebagai impetigo. Impetigo atau kudis buta ni sejenis penyakit berkaitan jangkitan pada kulit. Ia berlaku pada bahagian muka, leher dan tangan terutamanya kanak-kanak dan bayi.

Sakit Impetigo (Kudis Buta) Anak 4 Tahun Kering Dan Semakin Sembuh Selepas 2 Hari

Tanda-tanda Impetigo


Impetigo akan menyebabkan munculnya luka berwarna merah (red sores) pada bahagian muka terutamnya hidung dan mulut kanak-kanak, pada yang dan juga kaki. Luka ini akan menggelembung, kemudian pecah dan keluar ai bisa dan menjadi kerak (develop honey-colored crusts)

Kanak-kanak yang memakai lampin juga cenderung untuk mendapat impetigo (kudis buta).


Impetigo disebabkan dua jenis bakteria iaitu streptococcus pyogenes and staphylococcus aureus. 


Siapa yang berisiko mendapat Impetigo?

  • kanak-kanak di antara umur 2 hingga 6 tahun
  • yang kebiasaannya berada di tempat jagaan harian atau sekolah
  • ada radang atau gatal-gatal kulit disebabkan sesuatu yang lain
  • kebersihan yang kurang terjaga
  • cuaca yang panas
  • berada di tempat yang ramai orang di mana bakteria mudah disebarkan
  • menyertai aktiviti yang melibatkan sentuhan dari kulit ke kulit
Jangkitan impetigo pada bahagian tangan.


Adakah Impetigo Boleh Berjangkit?


Impetigo sangat mudah berjangkit. Ia boleh terjadi dan merebak dalam pelbagai cara. Antaranya ialah;
  • sentuhan dari kulit ke kulit dengan individu yang menghidapi impetigo
  • menyentuh barang-barang kepunyaan pesakit impetigo sperti tuala, alat permainan dan cadar katil.
  • luka pada kulit
  • gigitan binatang dan serangga

Apa nak buat jika anak kita dijangkiti impetigo?


Ada beberapa perkara yang perlu kita buat supaya impetigo ni tidak merebak mengjangkiti ahli keluarga yang lain. Antaranya ialah:

  • menggunakan sabun antibakteria untuk membasuh tangan
  • menggunakan tuala yang bersih untuk mengelap badan dan tangan 
  • membasuh pakain dengan air panas
  • lap dan bersih permukaan rumah dengan pencuci yang ada antibakteria
  • pastikan kuku sentiasa pendek
  • elakkan menghadiri pusat jagaan harian atau sekolah selagi impetigo masih berterusan 
  • tidak berkongsi barang-barang kebersihan diri

Rawatan Penyakit Impetigo


Rawatan yang dicadangkan bergantung kepada jenis bakteria yang menjadi sebab impetigo. doktor akan mendiagnos sama ada ia impetigo atau tidak berdasarkan ruam dan luka yang ada.

Impetigo hanya dirawat dengan menggunakan krim antibiotik atau pil antibiotik.



Di sini saya ingin berkongsi dengan korang semua kisah seorang ibu yang berikhtiar dengan Vivix Shaklee untuk anaknya yang dijangkiti impetigo.

testimoni penyakit impetigo semakin sembuh selepas 2 hari mengambil vivix

Anak saya berusia 4 tahun dijangkiti impetigo. Ambik ubat yang doktor bagi. Makin teruk jadinya. sampai ada orang cakap muka anak dah macam kucing makan anak sebab dagunya berdarah-darah. Dalam beberapa minggu juga la tak baik-baik malah makin teruk. 

Cuba macam-macam krim beli kat farmasi pun tak serasi juga malah infection semakin merebak. Bila tengok ada VIVIX dalam peti ais terdetik dalam hati Why not give a try sebab VIVIX kan boleh bertindak sampai ke sel dan tinggi antioksidan. 

Syukur Ya Allah..selepas dua hari infection kat anak kering dan luka bertaut tanpa meninggalkan kesan langsung. (Doktor ada cakap parut akan kekal sebab agak teruk)...Alhamdulillah..


Alhamdulillah segala puji Allah..Vivix hanyalah asbab kepada sembuhnya penyakit impetigo. Yang paling penting kit aberusaha dan berikhtiar. 

Jika korang ada anak yang dijangkiti impetigo atau ada kawan-kawan dan saudara mara yang anak mereka menghidapi penyakit ini boleh cuba berikhtiar dengan Vivix dan suplemen Shaklee yang lain.

InsyaAllah Vivix dan vitamin Shaklee yang lain boleh membantu.



Inginkan Vivix dan vitamin shaklee yang lain dengan harga paling istimewa?
Apa tunggu lagi hubungi saya segera untuk dapatkan harga yang paling istimewa dan konsultsi percuma.
Whatsapp/Telegram saya : Nor Akmal 0139279846

1 comment:

  1. Bagus juga vivix mampu bantu pesakit kudis buta ini.

    ReplyDelete