Friday, February 17, 2017

Luka Bersalin Pembedahan Cepat Kering, Tak Rasa Sakit Pun

Majoriti wanita kalau boleh nak bersalin secara normal berbanding pembedahan (Caesarean). Walaupun sakit konstraksi semasa bersalin normal amatlah menyakitkan tapi ibu-ibu lebih rela menanggung rasa sakit itu daripada menyerah perutnya di belah selapis demi selapis demi mengeluarkan bayi.

Namun, apakan daya, ibu perlu ikut nasihat doktor demi kebaikan diri dan bayi di dalam kandungan. 

Luka Bersalin Pembedahan Cepat Kering, Tak Rasa Sakit Pun

14 Sebab kenapa ibu perlu bersalin secara pembedahan:


  • Caesarean ulangan. Pernah melahirkan secara pembedahan caesarean sebelum ini.
  • Jangkitan. Ia melibatkan jangkitan seperti herpes atau HIV yang berkemungkinan terkena kepada bayi jika bersalin normal.
  • Bayi berada pada posisi songsang atau melintang.
  • Praeklampsia. Jika tahapnya teruk boleh menjejaskan pertumbuhan bayi dan doktor akan mempercepatkan proses kelahiran.
  • Trauma bersalin normal yang teruk
  • Komplikasi penyakit. Ibu yang ada penyakit darah tinggi, kencing manis, dan jantung berisiko jika berlain normal.
  • Masalah plasenta previa. Kedudukan uri yang berada di bawah peringkat 3/4, berbahaya jika melahirkan secara normal. 
  • Anak kembar. Biasanya doktor mencadangkan bersalin secara pmebedahan untuk mengelakkan risiko bersalin normal.
  • Bayi pernah meninggal semasa bersalin.
  • Tali pusat terbelit.
  • Proses bersalin terlalu panjang. 
  • Masalah uri. Uri yang berada di bahagian bawah menyebabkan pendarahan dan boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi jika pembedahan tidak dilakukkan.
  • Bayi lemas. 
  • Bantuan kelahiran gagal. Bayi masih tidak berjaya dikeluarkan walaupun dah guna alat bantuan seperti forsep atau vakum.

Luka Bersalin Pembedahan Cepat Kering, Tak Rasa Sakit Pun

Penjagaan Luka Bersalin Pembedahan


Proses menjaga luka bersalin secara pembedahan (caesarean) tidak sama dengan luka episiotomi kerana ia lebih besar dan dalam. Ia memerlukan penjagaan yang lebih teliti ker. Pendek kata perlu berpantang lebih teruk kerana luka lambat sembuh. 

Bagi luka pembedahan caesarean, tempoh 10 hingga 14 hari cukup untuk kulit bercantum kembali. Biasanya semua jenis luka boleh sembuh sepenuhnya dalam masa 42 hari iaitu 6 minggu.

Luka pembedahan melibatkan banyak lapisan. Lapisan dalam rahim, lapisan pada selaput kemudian baru kulit. Hal ini menyebabkan tempoh penyembuhan sepenuhnya luka tersebut adalah 6 minggu.


Ambil Vivix semasa berpantang luka cepat kering badan bertenaga


Saya ada seorang kawan ni, bersalin anak ke dua secara pembedahan. Dia ambik keputusan yang bijak untuk menggunakan set berpantang dan menyusu Shaklee termasuklah Vivix.

Luka Bersalin Pembedahan Cepat Kering, Tak Rasa Sakit Pun
Saya pun breasfeeding, dan minum Vivix. Saya czer dan pantang dengan Vivix memang best. start hari ke lima baru consume vivix, sebab lupa nak bawa pi hospital. After boleh bangun lepas czer tu terus ambik Vivix. Seriously muka tak pucat, tak letih, tak stress,. Tambah pantang sendiri pulak tu, dengan jaga lagi sorang anak. Baby tak ada kuning, susu meriah, LUKA CZER CEPAT KERING, TAK RASA SAKIT PUN..(Puan Z)
Katanya, proses berpantang kali ni sangat berbeza walaupun terpaksa berpantang sendiri dan mengurus anak yang sorang lagi. Sebelum bersalin lagi kawan saya ni dah tak sabar-sabar nak ambil Vivix semasa berpantang..

Mana taknya ramai sangat kawan-kawan lain yang dok bagi feedback positif bila ambik Vivix semasa berpantang. Yang paling best luka cepat je sembuh, badan rasa sangat sihat dan bertenaga, nak mandikan baby pun mudah dan urus anak-anak lain pun tak ada masalah..

Ada lagi sorang kawan ni nurse yang datang rumah nak check baby pun jadi confuse. Tertanya-tanya siapa yang berpantang ni. Maklumlah semua nampak sihat segar bugar. Yang berpantang pun tak nampak macam berpantang.

Luka Bersalin Pembedahan Cepat Kering, Tak Rasa Sakit Pun


Salah satu fungsi Vivix ialah membantu meningkatkan mitochondria dalam badan kita. Mitochondria tu apa benda pulak?? Mitochondria ni kilang atau pusat tenaga sel.

Nak tahu lebih lanjut bagaimana Vivix bantu memberi tenaga luar biasa bagi ibu-ibu yang berpantang, meh klik link kat bawah ni ye..👇👇😄😍

Badan Bertenaga, Kulit Jadi Flawless Dengan Satu Sudu Vivix Sehari

Memang terbaik la Vivix Shaklee ni kan. Tak rugi siapa yang ambik Set bersalin Shaklee dan Vivix semasa berpantang. 

Inginkan Vivix dan vitamin shaklee yang lain dengan harga paling istimewa?

Apa tunggu lagi hubungi saya segera untuk dapatkan harga yang paling istimewa dan konsultsi percuma.

💗 Your trusted shaklee consultant
👉 Puan Nor Akmal
📱 +60139279846

No comments:

Post a Comment