Wednesday, January 25, 2017

Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine

Apa benda pulak asid ellagic ni? Hihi hari ni kita belajar bab sains sikit eh. Say apun agak pening nak faham istilah biokimia ke pebenda ntah ni. Maklumlah dulu-dulu bukan ambik aliran Sains kan..

Apa pun ilmu Allah itu sangat luas dan banyak kan. Akan keringlah air laut jika digunakan untuk menulis ilmu-ilmu Allah..Selagi ianya bermanfaat tak salah pun kita belajar dan mengkajinya.

Apa itu asid ellagic?


Asid ellagic ialah sejenis fitokimia (phytochemical) atau kimia tumbuhan yang terdapat di dalam buah anggur, rasberi, strawberi, kranberi, walnut, delima dan tumbuhan lain.
Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine
Asid ellagic juga disebut dikenali sebagai polifenol (polyphenols). Bahasa mudahnya asid ellagic ni sebatian yang ditemui dalam sesetengah makanan yang mengandungi antioksidan yang sangat kuat. 

Manfaat Asid ellagic


Manfaat utama asid ellagic ialah ia mempunyai ciri-ciri antikanser. Mengikut ujian makmal asid ellagic boleh menjadi penyebab kematian sel di dalam sel-sel kanser. 

Dalam kajian makmal yang lain asid ellagic seolah-olah mampu mengurangkan kesan estrogen yang menggalakakn pertumbuhan sel-sel kanser payudara. 

Ada juga kajian yang menunjukkan asid ellagic boleh membantu untuk memecahkan atau mengeluarkan beberapa bahan-bahan penyebab kanser daripada darah.

Asid ellagic juga dikatakan boleh membantu mengurangkan penyakit jantung, mengurangkan kecacatan semasa kelahiran, masalah hati dan menggalakkan penyembuhan luka.

Beberapa kajian terhadap haiwan mendapati bahawa asid ellagic dapat menghalang pertumbuhan tumor pada kulit, esofagus, dan paru-paru dan juga ketumbuhan lain yang disebabkan oleh karsinogen.

Asid ellagic dikatakan boleh menjadi pembantu dalam "chemoprevention". Chemoprevention ialah satu istilah yang memberi maksud kimia mencegah kanser daripada berlaku, tumbuh atau metastasizing. 

Chemoprevention mungkin boleh menjadi satu jalan terbaik untuk melawan kanser, berhenti daripada berkembang sebelum ia mencapai tahap yang menyebabkan masalah.

Bila korang search asid ellagic kat google banyak sangat kajian tentang khasiat asid ellagic ni. Memang tak habis nak baca.

Asid ellagic di dalam anggur muscadine


Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine

Apa yang menakjubkan asid ellagic ni hanya terdapat di dalam sejenis anggur iaitu buah anggur muscadine. Kalau korang nak tahu anggur muscadine ni salah satu tumbuhan hebat yang ada di dalam produk shaklee iaitu Vivix.

Apa yang hebat sangat tentang anggur muscadine ni? Kalau nak tahu korang kenalah baca entry saya yang terdahulu tentang anggur muscadine. Klik link kat bawah ni tau..👇👇👇😁
10 Fakta Anggur Muscadine Yang Tiada Pada Anggur Lain


Jadi korang nak dapatkan manfaat yang ada pada asid ellagic kenalah ambik Vivix Shaklee..Bagi yng berisiko timggi mendapat kanser, tak kiralah kanser apa korang sangat digalakkan mengamalkan tonik ajaib Vivix Shaklee sebagai langkah pencegahan.

Korang boleh search kat google manfaat anggur muscadine. Guna key word dalam bahasa Inggeris, korang akan jumpa beribu-ribu laman web dan kajian tentang anggur muscadine ni. 

Disebabkan banyak sangat khasiat yang ada di dalam anggur muscadine ni ramai saintis berminat nak kaji  tau. Tak hairanlah kat pasaran memang banyak produk yang dihasilkan dari anggur muscadine. Tapi tak boleh nak beat dengan Vivix Shaklee.


Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine



Sebab apa tau?


Sebabnya Vivix ni bukan ada anggur muscadine je tapi ia jua diekstrak dari 3 lagi tumbuhan botani hebat yang lain iaitu lobak ungu, polyganum cuspidatum dan elderberi eropah.

Sebab tu la Vivix ni sangat power kerana kandungan resveratrolnya yang 10 kali lagi berkuasa dari resveratrol tunggal yang ada dalam produk lain di pasaran.

Vivix juga mengandungi antioksidan yang 40 kali lebih berkuasa berbanding anggur merah biasa.

Banyak sangat kalau nak citer tentang kelebihan yang ada pada Vivix..


Your trusted shaklee consultant
Puan Nor Akmal
+6013-9279846

No comments:

Post a Comment