Friday, January 27, 2017

Set Vitamin Ibu Menyusu Yang Menjadi Pilihan Ibu Menyusu Masa Kini

Kita tahu susu ibu penuh khasiat untuk si bayi. Khasiat yang tiada tandingannya. Saya tak nak cerita panjang tentang khasiat susu ibu ni. Korang boleh tanya encik google atau boleh juga klik link kat bawah ni kalau nak tahu tentang manfaat susu ibu kepada bayi👇👇😃😄
http://bit.ly/2k8uRg4 

Proses penyusuan bukanlah suatu yang mudah. Bagi yang tak kuat mentalnya akan kecundang di tengah jalan tanpa sempat pun menyusu anak secara eksklusif selama 6 bulan.

Bagi yang berjaya menyusu secara eksklusif anak selama 6 bulan pertama korang memang hebat dan tabik srping lah orang kata. Menyusu sepenuhnya tanpa dicampur dengan susu formula memerlukan kekuatan mental yang bukan sedikit. 


Set Vitamin Ibu Menyusu Yang Menjadi Pilihan Ibu Masa Kini


Tanamkan azam untuk menyusu secara ekslusif sejak mengandung 


Bila sebut bab menyusu ni saya teringat dengan sorang kawan saya ni, Nina (nama samaran). Masa tu dia tengah mengandung anak pertama. Masa tengan pregnant tu memang dalam hati dia dah niat tak nak menyusukan anak. Disebabkan faktor kekangan kerja dan mungkin juga kekurangan ilmu tentang penyusuan dan sebagainya.

Bila Nina dah selamat melahirkan, anaknya sendiri tak nak menyusu. Bukan dia tak cuba bagi. Memang Nina rasa sangat sedih dan menyesal.

Kita sambung lagi citer bab Nina ni. Bila Nina pregnant kali kedua dia berazam sungguh-sungguh nak bagi susu ibu kat anak dia yang kedua ni. 

Alhamdulillah Allah Maha Mendengar kan. Proses penyusuan anak kedua Nina lancar je. Citer Nina lagi anak sulung dan anak kedua dari sudut kesihatan sangat berbeza. 

Yang sulungnya antibodi agak lemah. Kerap demam, batuk dan selesema. Berbanding anak kedua sangat kuat antibodinya. Sejak lahir dalam tempoh setahun boleh kira dengan jari bila anaknya demam, batuk dan selesema. Tu pun sekejap saja.

Jadi pentingnya bagi ibu-ibu yang tengah pregnant tanamkan niat yang betul untuk menyusu anak sekurang-kurangnya secara eksklusif  6 bulan pertama. Lagi lama lagi baik kan. Islam pun menggalakkan kita menyusu anak selama 2 tahun.


Milk booster yang sesuai


Namun tak semua orang dikurniakan Allah susu ibu yang melimpah ruah. Sesetengahnya memerlukan sesuatu untuk merangsang pengeluaran susu seperti pengambilan suplemen atau vitamin tambahan.

Tak salah pun si ibu mengambil suplemen sebagai milk booster kalau itu sahaja cara yang ada untuk menjayakan penyusuan eksklusif untuk si manja. Konsep supply dan demand juga perlu difahami secara jelas oleh ibu menyusu.


Set Vitamin Ibu Menyusu Shaklee


Set vitamin menyusu shaklee antara yang menjadi pilihan ramai ibu-ibu menyusu di Malaysia untuk banyakkan susu ibu..

Suka saya bahagikan set menyusu Shaklee ni kepada 3 jenis iaitu:

  • Set menyusu asas. Penggunaannya sekitar 2 bulan 
  • Set menyusu lengkap. Penggunaannya sehingga 6 bulan
  • Set menyusu premium. Penggunaannya sehingga 6 bulan

Set Vitamin Ibu Menyusu Yang Menjadi Pilihan Ibu Masa Kini
Set menyusu asas Shaklee mengandungi ESP dan Alfalfa Complex


Set Vitamin Ibu Menyusu Yang Menjadi Pilihan Ibu Masa Kini
Set menyusu lengkap shaklee terdiri daripada ESP (energizing soy protein), Alfalfa Complex, B-complex, Vita-Lea (multivitamin), Ostematrix dan Sustained Release Vita-C Plus (Vitamin C)



Set Vitamin Ibu Menyusu Yang Menjadi Pilihan Ibu Masa Kini
Set menyusu peremium Shaklee terdiri daripada ESP (Energizing Soy Protein), Alfalfa Complex, B-complex, Vita-Lea (multivitamin), Ostematrix, Sustained Release Vita-C Plus (Vitamin C), dan Omega Guard (minyak ikan terbaik di dunia)

Jika puan-puan semua berminat nak mencuba set milk booster shaklee yang amazing ni boleh la hubungi saya. InsyaAllah ada harga istimewa untuk pelanggan saya.

Your trusted Shaklee Consultant
Puan Nor Akmal 
WhatsApp/Telegram
+6013-9279846

Wednesday, January 25, 2017

Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine

Apa benda pulak asid ellagic ni? Hihi hari ni kita belajar bab sains sikit eh. Say apun agak pening nak faham istilah biokimia ke pebenda ntah ni. Maklumlah dulu-dulu bukan ambik aliran Sains kan..

Apa pun ilmu Allah itu sangat luas dan banyak kan. Akan keringlah air laut jika digunakan untuk menulis ilmu-ilmu Allah..Selagi ianya bermanfaat tak salah pun kita belajar dan mengkajinya.

Apa itu asid ellagic?


Asid ellagic ialah sejenis fitokimia (phytochemical) atau kimia tumbuhan yang terdapat di dalam buah anggur, rasberi, strawberi, kranberi, walnut, delima dan tumbuhan lain.
Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine
Asid ellagic juga disebut dikenali sebagai polifenol (polyphenols). Bahasa mudahnya asid ellagic ni sebatian yang ditemui dalam sesetengah makanan yang mengandungi antioksidan yang sangat kuat. 

Manfaat Asid ellagic


Manfaat utama asid ellagic ialah ia mempunyai ciri-ciri antikanser. Mengikut ujian makmal asid ellagic boleh menjadi penyebab kematian sel di dalam sel-sel kanser. 

Dalam kajian makmal yang lain asid ellagic seolah-olah mampu mengurangkan kesan estrogen yang menggalakakn pertumbuhan sel-sel kanser payudara. 

Ada juga kajian yang menunjukkan asid ellagic boleh membantu untuk memecahkan atau mengeluarkan beberapa bahan-bahan penyebab kanser daripada darah.

Asid ellagic juga dikatakan boleh membantu mengurangkan penyakit jantung, mengurangkan kecacatan semasa kelahiran, masalah hati dan menggalakkan penyembuhan luka.

Beberapa kajian terhadap haiwan mendapati bahawa asid ellagic dapat menghalang pertumbuhan tumor pada kulit, esofagus, dan paru-paru dan juga ketumbuhan lain yang disebabkan oleh karsinogen.

Asid ellagic dikatakan boleh menjadi pembantu dalam "chemoprevention". Chemoprevention ialah satu istilah yang memberi maksud kimia mencegah kanser daripada berlaku, tumbuh atau metastasizing. 

Chemoprevention mungkin boleh menjadi satu jalan terbaik untuk melawan kanser, berhenti daripada berkembang sebelum ia mencapai tahap yang menyebabkan masalah.

Bila korang search asid ellagic kat google banyak sangat kajian tentang khasiat asid ellagic ni. Memang tak habis nak baca.

Asid ellagic di dalam anggur muscadine


Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine

Apa yang menakjubkan asid ellagic ni hanya terdapat di dalam sejenis anggur iaitu buah anggur muscadine. Kalau korang nak tahu anggur muscadine ni salah satu tumbuhan hebat yang ada di dalam produk shaklee iaitu Vivix.

Apa yang hebat sangat tentang anggur muscadine ni? Kalau nak tahu korang kenalah baca entry saya yang terdahulu tentang anggur muscadine. Klik link kat bawah ni tau..👇👇👇😁
10 Fakta Anggur Muscadine Yang Tiada Pada Anggur Lain


Jadi korang nak dapatkan manfaat yang ada pada asid ellagic kenalah ambik Vivix Shaklee..Bagi yng berisiko timggi mendapat kanser, tak kiralah kanser apa korang sangat digalakkan mengamalkan tonik ajaib Vivix Shaklee sebagai langkah pencegahan.

Korang boleh search kat google manfaat anggur muscadine. Guna key word dalam bahasa Inggeris, korang akan jumpa beribu-ribu laman web dan kajian tentang anggur muscadine ni. 

Disebabkan banyak sangat khasiat yang ada di dalam anggur muscadine ni ramai saintis berminat nak kaji  tau. Tak hairanlah kat pasaran memang banyak produk yang dihasilkan dari anggur muscadine. Tapi tak boleh nak beat dengan Vivix Shaklee.


Asid Ellagic Di Dalam Anggur Muscadine



Sebab apa tau?


Sebabnya Vivix ni bukan ada anggur muscadine je tapi ia jua diekstrak dari 3 lagi tumbuhan botani hebat yang lain iaitu lobak ungu, polyganum cuspidatum dan elderberi eropah.

Sebab tu la Vivix ni sangat power kerana kandungan resveratrolnya yang 10 kali lagi berkuasa dari resveratrol tunggal yang ada dalam produk lain di pasaran.

Vivix juga mengandungi antioksidan yang 40 kali lebih berkuasa berbanding anggur merah biasa.

Banyak sangat kalau nak citer tentang kelebihan yang ada pada Vivix..


Your trusted shaklee consultant
Puan Nor Akmal
+6013-9279846

Monday, January 23, 2017

7 Makanan Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Dan Isteri

Apa yang kita makan bukan saja mempengaruhi tahap kesihatan tubuh badan kita malah memberi kesan terhadap tahap kesuburan juga.

Bagi suami isteri yang tengan berusaha untuk mendapatkan zuriat, pengambilan makanan yang berkhasiat sangatlah penting. Makanan yang berkhasiat boleh bantu tingkatkan kesuburan dan peluang untuk mengandung.

Kena ingat tau bukan si isteri je yang kena makan makanan yang berkhasiat, si suami pun kena sama-sama ambil berat apa yang masuk dalam mulut tu.

7 Makanan Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Dan Isteri

Makanan yang membantu tingkatkan kesuburan lelaki (suami)


Jom kita tengok apa makanan yang bagus untuk kesuburan dan suami atau kaum lelaki dan meningkatkan kesihatan sperma juga. 

Buah-buahan segar


Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C dan tinggi antioksidan membantu meningkatkan kualiti dan bilangan sperma.

Kalau boleh ambiklah 2 hidangan buah-buahan setiap hari. Buah lemon manis, mangga dan oren antara buah yang kaya vitamin C dan antioksidan.

Buah delima pun banyak khasiat juga tau. Ada kajian menunjukkan ekstrak buah delima boleh meningkatkan kualiti sperma dan boost pengeluaran tetsosteron.

Bawang Putih


Rasanya semua tahu bawang putih banyak sangat fungsi teraputik. Salah satunya ialah memulihkan fungsi testis dan meningkatkan kesihatan seksual lelaki.

Bawang putih juga membantu melancarkan peredaran darah dan meningkatkan fungsi kardiovaskular.

Ikan


Ikan mengandungi asid lemak perlu yang membantu meningkatkan peredaran darah sekitar sistem pembiakan dan meninggikan kualiti sperma yang dihasilkan.

Ada kajian yang menunjukkan kiraan bilangan sperma lelaki yang makan ikan meningkat dengan ketara berbanding lelaki yang makan daging.

Jadi orang lelaki digalakkan meningkatkan pengambilan ikan untuk meningkatkan kualiti air mani dan bilangan sperma sekaligus mencerahkan peluang untuk isteri hamil.

Ada banyak lagi sebenarnya makanan yang boleh diambil oleh kaum suami untuk tingkatkan kesuburan. Antaranya brokoli (yang kaya dengan Vitamin C, kalsium, Vitamin K dan asid lemak omega 3), lada benggala merah, halia (kaya dengan Vitamin C, magnesium, pottasium, copper dan mangan) dan biji labu (yang kaya dengan fosforus, magnesium, zinc, zat besi, mangan dan protein).

Makanan yang membantu tingkatkan kesuburan perempuan (isteri)


Sayuran hijau dan produk tenusu


Sumber protein terbaik adalah dari sumber tumbuhan. Jadi pengambilan sayuran hijau dan produk tenusu yang kaya dengan protein mampu memberi kesan perlindungan ke atas ovari. 

Mengikut kajian pengambilan daging seperti ayam dan ayam belanda mengurangkan kesuburan dan proses ovulasi isteri. Jadi para wanita makanlah sayuran hijau banyak-banyak kerana ia mampu meningkatkan peluang untuk hamil.

Kekacang


Antara kekacang yang boleh diambil oleh wanita ialah walnut dan badam. Keduanya kaya dengan Vitamin E yang membantu melindungi embrio dari keguguran. Vitamin E juga membantu mencegah kecacatan telur, dan meningkatkan kesihatan telur keseluruhan. telah terbukti Vitamin E membantu mengurangkan risiko keguguran dan kecacatan semasa kelahiran.

Badam juga kaya dengan itamin B2, serat, biotin, magnesium, cooper, mangan dan fosforus. 

Kentang


Kentang yang kaya dengan Vitamin B dan E membantu meningkatkan pembahagian sel, meningkatkan penghasilan ovari yang sihat. Pengambilan kentang juga dikatakan dapat membantu merembeskan enzim yang membantu dalam proses persenyawaan telur dan mengurangkan risiko keguguran awal. 

Telur


Telur salah satu makanan yang dikenali dapat membantu meningkatkan kesuburan wanita. Telur mengandungi Vitamin B12 dan asid folik yang penting dalam membantu mengurangkan kecacatan kelahiran pada saraf tunjang bayi.

Telur juga kaya dengan Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B6, Vitamin A, kalsium, fosforus dan selenium.

Pengambilan Supelemen Tambahan


Selain pengambilan makanan yang terbaik untuk tingkatkan kesuburan suami dan isteri, pengambilan suplemen (makanan tambahan) juga tak boleh dilupakan.

Cadangan saya pilihlah suplemen yang 100% dihasilkan dari bahan semulajadi seperti rangkaian produk Shaklee. Pengambilan suplemen Shaklee salah satu ikhtiar yang boleh dilakukan oleh pasangan suami isteri untuk try to conceive.

Untuk kedua-dua suami isteri Vitamin Asas yang mesti diambil ialah:



7 Makanan Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Dan Isteri

Untuk suami boleh add on VITA-E Complex (Vitamin E)

7 Makanan Bantu Tingkatkan Kesuburan Suami Dan Isteri

Dan untuk wanita boleh add on GLA Complex

Kenapa Saya Cadangkan produk Shaklee?


Korang boleh cakap saya jual shaklee sebab tu la saya promote suruh beli shaklee kan.

Mesti la saya promote barang yang saya jual. Takkan saya nak promote suplemen jenama lain yang saya tak guna dan tak pernah beli pun. 

Shaklee satu-satunya syarikat suplemen yang berani membenarkan produknya dibuat land mark study oleh pihak ketiga yang tiada kepentingan sikit pun dengan Shaklee.

Tujuannya nak buktikan bahawa produk shaklee ni sangat selamat. Hasil landmark study yang telah dijalankan telah membuktikan produk shaklee sangat selamat walaupun dah amalkan selama 20 tahun.

InsyaAllah pengguna tegar produk shaklee tidak mengalami apa-apa kesan sampingan pun. Jadi jangan ragu-ragu lagi untuk pilih produk shaklee sebagai suplemen korang seisi keluarga.

Usah difikir-fikirkan lagi. Alhamdulillah dengan izin Allah ramai dah yang telah hamil selepas berikhtiar dengan produk shaklee. Korang bila lagi?

Berminat nak cuba vitamin terbaik di dunia ini? Jangan segan jangan malu meh whatsApp saya sekarang.

Your trusted shaklee consultant
Puan Nor Akmal 
+60139279846

Friday, January 20, 2017

Sabun Dan Pencuci Rumah Kegemaran Saya Selamat Tanpa Bahan Kimia Merbahaya

Korang pernah jumpa tak dengan orang yang kulit tangannya sensitif dengan sabun terutama sabun basuh baju yang jenis serbuk dan sabun basuh pinggan bukan cecair??

Sape pernah jumpa orang cam ni atau korang sendiri yang alami masalah macam kat atas tu tahulah rasa macam mana kan. Kulit tapak tangan terutamanya senipis kulit bawang, kering dan berkedut.

Kalau nak tahu macam tu la rupa tapak tangan orang kulit sensitif dengan sabun macam saya ni. Ye saya sendiri menghadapi masalah ini. 

Hidup merana dan sengsara


Memang saya tak boleh guna sabun basuh baju yang jenis serbuk tu. Memang pedih la tapak tangan kalau lepas guna. Sama juga sabun basuh pinggan yang macam axion tu. Sengsara rasanya tau kalau basuh pinggan guna sabun macam tu.

Kalau korang perasan sabun macam ni bila kena tangan kita akan rasa macam panas je kan. Betul tak..? Korang tahu tak sebenarnya kebanyakan serbuk pencuci pakaian ada bahan perengsa yang boleh diserap melalui kulit dan menyebabkan kulit jadi alahan (alergi).

"Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT."

Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.(sumber)
Patut la lepas guna sabun basuh serbuk tapak tangan saya mesti jadi gatal dan kering. Bila dah gatal sedap la dok menggaru. Syok sangat dok menggaru sampai melecet tapak tangan. Nak hilang kesan gatal dan kering tu mau seminggu. 

Memang takkan hilang betul-betul pun. Camne nak hilang, tak sempat hilang kesan bahan kimia tu guna balik sabun tu. Kesian kan tangan saya. Pergi sekolah pun anak murid tegur kenapa tangan cikgu berkedut? Jumpa kawan-kawan masa mesyuarat ke kursus ke semua pakat tegur..Jenuh dah explain.

Tak perlu lagi garu tangan


Itu kisah 4 tahun lepas..Alhamdulillah sekarang saya dah jumpa sabun dan pencuci yang selamat tanpa bahan kimia berbahaya. Tak perlu lagi saya nak garu tangan selepas basuh pinggan atau basuh kain.

Nak tahu sabun dan pencuci apa yang saya guna? Meh saya perkenalkan set pencuci di rumah yang selamat untuk kegunaan semua peringkat umur hatta bayi sekalipun.


Inilah dia set sabun dan pencuci di rumah yang menjadi pilihan saya sejak 4 tahun yang lalu. Set sabun get clean dari rangkaian produk Shaklee ni terdiri daripada dish wash concentrate, basic-H organic super cleaning (pencuci serba guna), fresh laundry concentrate powder dan soft fabric concentrate.

Keistimewaan Dish Wash


Keunikan dish wash shaklee yang tiada pada produk dish wash jenama lain. 

  • Tidak toksik
  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • tanpa fosfat
  • Tanpa bahan pewarna
Dish wash ni best sangat. Minyak-minyak pun senang je nak tanggal. Dah la pekat, tak payah guna banyak-banyak pun. Ia di ekstrak dari kelapa dan jagung je. 

Memang terasa perbezaannya bila guna dish wash shaklee dengan dish wash jenama lain. 

Keistimewaan Basic-H


Basic-H ni sangat glemer dengan fungsinya yang sangat banyak. Nak basuh tandas pun boleh, nak buat basuh kereta pun boleh, nak basuh lantai rumah pun boleh..Pendek kata nak basuh apa pun boleh..Janji korang jangan telan je.

Kalau beli satu set akan dapat spray cantik dan beg woven. Boleh tengok gambar kat atas tu ye. Kalau kat rumah saya akan campurkan satu sudu besar basic-H ke dalam spray yang berisi air. Nak guna senang. Nak lap dinding dapur spary je kemudian lap dengan kain. tak payah nak bilas dah. 

Kalau ada semut pun saya spray je campuran basic-H dan air tadi kat semut tu. Beberapa minit mati la semut-semut tu. Tak payah guna ridsect bagai dah. Lebih selamat tak layah nak tutup hidung tutup mulut.

Basic-H pun diekstrak dari jagung dan kelapa juga.



Keistimewaan Fresh Laundry (sabun basuh baju)


Sabun basuh baju ni sangat selamat untuk kegunaan satu family. Yang ada anak kecil nak basuh baju baby pun boleh. Selamat okey.

Lagi satu best sebab sangat jimat. Tak payah guna banyak-banyak untuk sekali cucian penuh. Suka sangat fresh laundry ni sebab kalau lupa nak jemur baju pun baju tak bau hapak..

Keistimewaan soft fabric (pelembut pakaian)


Soft fabric ni saya suka. Baunya yang lembut. Boleh digunakan untuk semua jenis pakain termsuk sutera. Nak kurangkan baju berkedut dan melekat pada badan selepas basuh boleh guna pelembut baju shaklee ni.

Sangat selamat, tiada toksik, tiada gas beracun, tiada bahan kimia merbahaya dan tanpa bahan pewarna. Pendek kata sangat selamat untuk kegunaan semua peringkat umur.

Alhamdulillah tapak tangan saya semakin pulih. Walaupun tak selembut dan segebu tangan bayi tapi sekurang-kurangnya ia tak seteruk dulu sebelum kenal sabun dan pencuci shaklee ni.


Saya juga mengamalkan Vitamin C dan Energizing soy protein (ESP) untuk kesihatan kulit saya. Memang terasa bezanya sebelum kenal shaklee dan selepas kenal shaklee. Itulah shaklee effect saya. Korang bila lagi?

Nak cuba set sabun dan pencuci shaklee yang awesome dan amazing sangat ni? Meh la whatsApp saya cepat-cepat.

Your trusted Shaklee consultant
Puan Nor Akmal
+6013-9279846

Wednesday, January 18, 2017

Graf Kesihatan Pesakit Ulcerative Colitis Semakin Baik Selepas Mengamalkan Vivix

Korang pernah dengar tak penyakit ulcerative colitis? Sebelum ni saya pun tak pernah dengar memang tak tahu apa-apa pasal penyakit ni. Bila google banyak sumber dari Indonesia. Saya tak jumpa lagi artikel atau rencana pasal ulcerative colitis ni dalam Bahasa Malaysia.

Nak buat entry hari ni saya terpaksa cari maklumat dari sumber dalam Bahasa Inggeris. Memang gigih sangat...hihi. Kalah nak buat assignment zaman budak U dulu.. Apa pun saya seronok kerana dapat tambah ilmu baru. www.mayoclinic.org antara laman web yang sentiasa menjadi rujukan saya.



Definisi Ulcerative Colitis


Ulcerative colitis ialah penyakit keradangan usus yang menyebabkan usus menjadi radang dalam tempoh yang lama dan ulser (luka) di dalam saluran pencernaan. Ia memberi kesan kepada bahagian kolon (usus besar) dan rektum.

Proses penyakit ulcerative colitis ni bukan berlaku dalam masa yang singkat. Simptomnya akan berkembang dan muncul dalam tempoh yang panjang. Kadang kala penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Jom kita tengok pula apa tanda-tanda ulceratif colitis

Tanda-tanda dan gejala ulceratif colitis


Gejala penyakit ini adalah berbeza mengikut tahap keterukan keradangan dan lokasinya. Umumnya seseorang yang menghidapi ulcerative colitis akan mengalami tanda-tanda di bawah bergantung kepada bahagian kolon yang mengalami keradangan:

  • cirit birit, selalunya bersama darah dan nanah
  • perut rasa sakit dan kejang
  • rasa sakit pada rektum
  • rektum berdarah - muncul sedikit darah bersama najis
  • tidak mampu nak buang air besar walaupun ada rasa nak membuang
  • hilang berat badan
  • keletihan
  • demam
  • bagi kanak-kanak yang mengalami penyakit ini akan terbantut proses tumbesaran

Setakat hari ini punca sebenar ulcerative colitis tidak dapat dikenal pasti. Salah satu punca yang mungkin menyebabkan ulcerative colitis ialah kerosakan sistem imun badan.

Apabila sistem imun seseorang itu cuba melawan virus atau bakteria yang menyerang, satu tindak balas imun yang tidak normal akan menyebabkan sistem imun menyerang sel-sel di dalam saluran pernafasan.

Komplikasi yang berlaku akibat ulcerative colitis


  • pendarahan yang teruk
  • usus berlubang
  • dehidrasi yang teruk
  • osteoporosis (tulang reput)
  • radang kulit, sendi dan mata. Luka dalam lapisan mulut
  • risiko kanser kolon meningkat
  • kolong membengkak dengan cepat
  • meningkatnya risiko pembekuan darah dalam urat dan arteri

Rawatan alternatif ulcerative colitis


Salah satu rawatan alternatif untuk penyakit ulcerative colitis ialah mengambil sirap ajaib Vivix Shaklee. Bagi yang tak pernah tahu tentang Vivix shaklee jom saya citer secara ringkas.

Vivix Shaklee menjadi suplemen ataupun rawatan alternatif untuk pelbagai jenis penyakit termsuklah penyakit kronik seperti kanser, sakit jantung, sakit buah pinggang, kencing manis, darah tinggi dan sebagainya.


Bukan saya cakap kosong ia terbukti melalui kajian makmal dan ujian klinikal yang dijalankan oleh pihak shaklee sendiri.

Sejak 2008 Vivix telah membantu ramai pesakit kembali sihat dan bertenaga serta awet muda selepas mengamalkan cecair merah ini.


Apa yang menjadikan Vivix ni sangat hebat kerana kandungan resveratrol yang ada di dalamnya. Nak tahu lebih lanjut tentang resveratrol meh klik link kat bawah ni 👇👇👇☺
Khasiat Resveratrol di dalam VIVIX Shaklee

Vivix satu-satunya produk seumpamanya yang ada di dunia. Ia adalah produk berpatent yang menjadi hak eksklusif shaklee sahaja. Maksudnya tak ada sesiap punboleh tiru formula yang ada dalam Vivix ni.

Testimoni pesakit Ulcerative Colitis semakin sihat selepas mengamalkan Vivix Shaklee


"Saya penghidap ulcerative colitis yang merupakan satu penyakit auto immune. Kalau ikut kata doktor sakit yang tak akan baik sampai bila-bila. Itu kata doktor kan. Saya disahkan ada masalah ini sejak 2011. Makan ubat doktor selama setahun termsuklah steroid dan lain-lain. 
Saya juga ambil Vivix sebab saya berpegang Vivix ada anti radang. Penyakit saay akan meneyababkan kulit saya kering sampai rasa boleh siat. Sakit di bahagian sendi. Sembelit dan kadang kala cirit birit.  Cirit tu bila radang sangat aktif dan akanmeyebabkan bleeding. Satu lagi HB memang sentiasa rendah.  
Alhamdulillah sejak ambil VIVIX selama 2 tahun saya rasa lebih sihat. Ubat doktor saya dah stop terus. Sekarang saya ambil VIVIX secara konsisten termasuklah OMEGA GUARD dan VITALEA. Graf kesihatan semakin baik. HB pun dah berada paras normal. 
Saya usahalah apa yang terbaik. Memang perlu bersama VIVIX untuk satu jangka masa yang panjang tapi itu lebih baik dari saya masuk ward dan habiskan duit RM14000 sekelip mata..😃😊😂" - Farah Ali




Tiada keraguan lagi Vivix Shaklee sangat membantu memberikan taraf kesihatan yang lebih baik kepada Cik puan Farah Ali. Vivix dan suplemen shaklee ikhtiar terbaik untuk kita kekal sihat. Apa pun sihat itu hadiah paling benilai daripada Allah. Nak kekal sihat kenalah berusaha kan..

Apalah sangat sebotol VIVIX yang harganya tak sampai pun RM500 jika nak dibandingkan dengan kos masuk ward RM14K..

Fungsi antai radang yang ada di dalam Vivix membantu Cik puan Farah Ali semakin sihat dari derita penyakit ulcerative colitis.


Berminat nak cuba Vivix Shaklee? Nak dapatkan keahlian percuma dengan membeli Vivix Shaklee


Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa dan konsultasi percuma.

Whatsapp/telegram: Puan Nor Akmal 0139279846

Monday, January 16, 2017

8 Vitamin Penting Yang Perlu Di Ambil Semasa Mengandung

Zaman sekarang ni mengambil vitamin prenatal atau suplemen semasa hamil bukan lagi satu pilihan. Bagi saya dah jadi kemestian dah. Bukan lagi harus. Suplemen semasa hamil juga disebut sebagai prenatal vitamin

Ada beberapa sebab kenapa ibu hamil sangat digalakkan mengambil suplemen semasa mengandung. Antarnya ialah:

  • mengurangkan berlakunya kecacatan pada bayi semasa hamil
  • mengurangkan risiko kelahiran pramatang
  • mengurangkan risiko bayi kekurangan berat semas lahir
  • membantu ibu hamil supaya lebih sihat dan kuat semasa mengandung
  • membantu mengurangkan risiko kekurangan zat dan nutrisi bagi ibu hamil yang mengalami loya, muntah dan tidak ada selera untuk makan di awal kehamilan.


Banyak kajian yang telah dijalankan dan telah terbukti bahawa kekuarangan nutrisi di kalangan ibu hamil boleh menjejaskan perkembangan otak bayi yang akan dilahirkan.

Kekurang iodin dalam akan menggangggu proses pembesaran dan perkembangan saraf serta pembentukan sel-sel otak.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa kekurangan iodin akan menyebabkan bayi yang dilahirkan akan menjadi terencat akal, pembesaran terbantut, pekak, bisu serta mengakibatkan lemah anggota badan.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa kekurangan iodin merupakan salah satu sebab utama gangguan kemahiran motor, kelemahan otot, kecelaruan koordinasi dan kemahiran manual.

Keperluan iodin adalah lebih tinggi bagi wanita hamil dan menyusu bayi. Wanita hamil dan menyusukan bayi memerlukan lebih banyak iodin berbanding orang biasa.


8 Vitamin Penting Semasa Mengandung




1. Protein


Pengambilan protein yang cukup sangat penting untuk proses pembentukan sel-sel bayi di dalam kandungan. Sel-sel merupakan binaan asas badan yang akan bergabung dan membentuk organ, anggota badan dan seluruh sistem dalam tubuh.



2. Zat Besi (iron)


Zat besi sangat penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh. Zat besi membantu mengurangkan risiko bayi lahir tak cukup bulan (kelahiran pramatang).

Bagi wanita mengandung dos zat besi yang dicadangkan ialah 27 mg setiap hari.


3. Kalsium


Kalsium pula penting membantu pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan. Ibu hamil yang tak dapat dapat bekalan kalsium yang cukup boleh mendapat preeclampsia. Keadaan ini boleh membawa kematian kepada ibu dan anak di dalam rahim.

Bagi wanita mengandung dos kalsium yang dicadangkan ialah 1000 miligrams (mg) sehari.

4. Asid Folik


Untuk elakkan kecacatan spina bifida atau masalah kecacatan bahagian saraf tunjang bayi. Ibu perlukan sebanyak 400mcg sehari. Ada beberapa kajian yang menunjukan Kekurangan Folik Asid boleh sebabkan bayi sumbing.

Bagi wanita mengandung dos asid folik yang dicadangkan ialah 1000 mcg setiap hari.

5. Omega 3


Omega 3 sangat diperlukan untuk perkembangan otak, membentuk sistem saraf dan menjamin penglihatan yang baik.
Bagi wanita mengandung dan menyusukan anak dos omega 3 yang dicadangkan ialah 200 hingga 300 mg setiap hari.

6. Vitamin C


Vitamin C memang sangat bagus untuk memastikan imun sistem ibu mengandung kekal sihat dan terbaik.

Untuk bayi pula, Vitamin C penting untuk membantu penghasilan kolagen. Sebab apa kolagen penting? Kolagen nih diperlukan untuk pembentukan tulang rawan, otot dan sendi yang kuat di samping memastikan kulit, gusi dan tendon bayi sempurna.

7. Vitamin D


Vitamin D membantu untuk kesihatan tulang ibu dan gigi yang sihat. Juga untuk perkembangan tulang bayi juga. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dengan lebih sempurna.


8. Vitamin B12


Ia penting untuk pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.Sangat perlu dalam pembentukan sel darah untuk kebaikan bayi yang dikandung.

Set Prenatal Vitamin Terbaik Pilihan Ibu-ibu Kini


Bagi ibu-ibu yang tercari-cari set prenatal vitamin yang terbaik pilihan yang paling tepat tentulah Set Prenatal Vitamin Shaklee

Produk shaklee adalah vitamin semulajadi bukan vitamin sintetik yang ada bahan kimia. Ia dihasilkan dari bahan semulajadi 100%.


Set prenatal vitamin Shaklee (set premium) terdiri daripada B-complex,Sustained Release Vita-C Plus, Ostematrix, Energizing Soy Protein, Vitalea Iron Formula (multivitamin) dan Omega Guard (minyak ikan omega 3).

Kesemua 8 vitamin penting yang perlu diambil oleh ibu hamil ada dalam Set Prenatal Vitamin Shaklee yang semakin hari semakin mendapat tempat di hati ibu-ibu di Malaysia.

Telah terbukti kehebatannya dan keberkesannya membantu ibu-ibu mengandung melalui fasa kehamilan dengan lebih baik dan sihat sehingga bersalin.

Nak tahu lebih lanjut tentang vitamin ibu hamil ni boleh klik kat link bawah ni ye. Dalam tu saya ada ulas lebih lanjut tentang fungsi setiap produk yang ada dalam set prenatal vitamin shaklee 👇👇👇

Mengambil Vitamin Semasa Hamil Bantu Kurangkan Risiko Kecacatan Dan Kelahiran Pramatang


Berminat nak cuba Set Prenatal Vitamin Shaklee? Apa tunggu lagi meh Whatsapp saya kita sembang-sembang.

Your trusted Shaklee consultant
Puan Nor Akmal 
+60139279846

Friday, January 13, 2017

Kulit Putih Dan Cantik Dalam Masa 5 Hari..Biar Betul??

Kat Malaysia ni banyak sangat iklan produk kosmetik yang menjanjikan kulit cantik, putih gebu dalam masa yang singkat, 5 hari la...7 hari la..2 minggu la..

Kunyah-kunyak terus cantik macam Mia Ahmad..
Golek-golek terus gebu macam Neelofa..
Goncang-goncang terus putih melepak macam Mira Filzah..

Bagi yang mudah terpedaya dan percaya terus je beli produk-produk ni tanpa berfikir panjang. Kekonon nak kulit putih melepak gebu gebas macam artis kesayangan.

Saya sangat kesian dan bersimpati dengan mereka yang tak sedar pun kat dalam produk pemutihan kulit ni ada satu bahan yang sangat bahaya iaitu merkuri.


Ada kajian yang dibuat menunjukkan seramai 60% wanita Asia menggunakan produk kosmetik yang ada merkuri ni sebab nak nampak lebih muda, putih dan cantik.

Bahaya Merkuri Dalam Kosmetik


Biasanya produk yang ada merkuri ni memang murah yang amat. Dah la murah yang amat pastu kesan pun nampak cepat. Berbanding produk dari bahan semulajadi dah la mahal pastu 3 bulan baru nampak kesan ketara..

Tetapi..korang kena ingat penggunaan merkuri dalam masa yang panjang akan memberi banyak kesan negatif kepada kesihatan dan tubuh badan.

Kesan jangka panjang penggunaan produk kosmetik merbahaya ni boleh menyebabkan kerosakan saraf terutama tangan rosak. Biasanya kulit tangan akan ada rasa gatal dan rasa terbakar.

Kesan sampingan lain yang akan dapat ialah sesorang itu akan merasa lemah, emosi yang tidak stabil, muncul masalah ingatan, badan menggigil, letih, pening, hilang ingatan dan rasa yang terlalu letih.

Kalau korang perasan ada je berita kat media tentang wanita yang menggunakan produk kosmetik murah ni mengalami masalah. Ada yang jerawat teruk, kulit terbakar, kulit menggelupas dan bertukar pudar. Kesan macam ni akan berpanjangan. Bukan sehari dua haru je. Berpuluh-puluh tahun. 

Ada juga wanita yang amalkan kosmetik merkuri tak menunjukkan apa-apa tanda pun. Bila tak ada tanda-tanda macam saya sebut kat atas tu syok je dok pakai tak risau apa-apa dah kan. Orang cakap bahaya pun tak kisah. "Ada aku kisah".. Akhirnya buah pinggang dan saraf dah rosak teruk baru sedar. 

Tak salah nak kulit cantik


Bagi wanita naluri nak kulit cantik tu adalah normal dan tak salah pun. Yang salahnya bila pilih produk merbahaya. Hati-hatilah korang bila nak beli produk kosmetik ni. Jangan main beli je. Semak dulu produk tu ada kelulusan KKM ke tak. Semak bahan yang digunakan.

Memang la kosmetik yang bagus ni agak mahal. Apa gunanya beli kosmetik murah dan kulit putih gebu dalam masa seminggu tapi kesan negatifnya lebih teruk. Tak gunalah kulit cantik dan putih melepak tapi badan sakit dan sengsara.

Cukup-cukup lah tu kita jadi mangsa lambakan produk kosmetik ni. 

Jom pilih produk yang betul


Produk kecantikan yang menjadi pilihan saya sejak tahun 2013 tentulah rangkaian produk Shaklee. Mula-mula guna vitamin Shaklee bukan sebab nak kulit cantik pun. Masa tu lebih kepada nak badan sihat je. 

Makin lama guna produk Shaklee makin saya jatuh cinta. Saya tak sedar pun kulit saya yang dulu agak bermasalah dah jadi lebih baik.

Dulu kulit saya ni kering yang amat, jerawat pun ada juga, kulit sensitif dengan cahaya matahari, tona kulit ak sekata, parut jerawat, jerawat pasir dan jeragat pun ada juga.

Alhamdulilah selepas konsisten ambik vitamin Shaklee dan set skin care NutriWhite Shaklee, masalah kulit saya makin lama makin baik.

Memang ambik masa. Bukan sebulan atau 2 bulan tau. Saya tak kisah yang penting tidak merosakkan buah pinggang saya, tak ada kesan sampingan jangka panjang dan pendek.

Produk Kecantikan Pilihan Hati Saya Dulu Kini Dan Selamanya


Meh saya perkenalkan produk yang saya ambik untuk kulit cantik saya..hihi..Memang fall in love dengan produk shakle ni. Takkan cari yang lain dah..

Inilah set vitamin dari rangkaian produk shaklee yang saya ambik. Nak kulit cantik cantik berseri kenalah rawat dari dalam. Apa yang saya dapat sejak konsisten ambil produk shaklee ni bukan kulit je tiada masalah badan pun lebih sihat dan bertenaga.

produk untuk kulit cantik, yang selamat dan berkesan

Nak kulit cantik berseri dan badan sihat sokmo korang boleh ambik vitamin Shaklee ni.

Untuk penjagaan kulit dari luaran saya pilih SET SKIN CARE NUTRIWHITE Shaklee.


Shaklee produk yang berasaskan bahan semulajadi, tiada bahan kimia yang merbahaya..Takkan ada kesan sampingan waalaupun ambik 20 tahun lamanya.

Produk yang dihasilkan selepas melalui kajian klinikal dan ujian makmal yang ketat. Setiap produk yang nak dibuat shaklee kaji dulu bahan-bahan yang digunakan. 

Shaklee ada makmal sendiri dan ada saintis yang mengkaji setiap bahan yang nak dikeluarkan. Shaklee akan menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya.

Pihak shaklee juga menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya. Pastinya syarikat telah melaburkan lebih 250 juta dolar US dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.

Itulah kehebatan produk shaklee yang tida pada produk kesihatan lain.

Your trusted Shaklee consultant

Puan Nor Akmal

+6013-9279846

Wednesday, January 11, 2017

Telomere Dan Kaitannya Dengan Kesihatan Manusia

Telomere tu apa benda pulak? Berbelit lidah nak sebut..Dulu saya pun tak pernah dengar pasal telomere  ni. Sejak terjebak dengan bisnes shaklee ni macam-macam ilmu baru dapat. 

Telomere ni satu bahagian penting yang ada dalam sel-sel badan kita. Ia menjadi salah satu komponen dalam DNA manusia yang terletak di hujung kromosom.

Telomere ni ibarat 'cap' atau penutup plastik di hujung tali kasut. Korang bayangkan kalau penutup tali kasut tu tercabut, apa jadi dengan tali tu, mesti cepat berbulu dan rosak kan..

Telomere Dan Kaitannya Dengan Kesihatan Manusia

Begitu juga dengan telomere, bila ia rosak dan lemah, DNA juga menjadi lemah dan rosak, sel-sel tidak dapat membahagi dan berfungsi dengan baik.

Setiap hari sel-sel dalam badan kita akan membahagi. Telomere akan menjadi semakin pendek setiap kali sel membahagi. Apabila telomere terlalu pendek sel-sel tidak dapat membahagi dan akhirnya boleh mati.

Telomere akan memendek seiring dengan pertambahan usia kita. Faktor seperti tekanan, merokok, obesiti, kurang bersenam, dan diet yang tidak sihat juga boleh menyebabkan telomere menjadi semakin pendek.

Telomere yang pendek akan memberi kesan negatif terhadap kesihatan kita. 

Dah tu ada ke cara nak panjangkan telomere ni? Ye ada..jangan risau..Macam mana tu? Tak lain tak bukan dengan mengamalkan suplemen terhebat di dunia iaitu Vivix Shaklee.


VIVIX dan kaitannya dengan Telomere



Vivix produk shaklee yang paling susah nak buat. Syarikat Shaklee ambil masa lebih kurang 3 tahun nak proses Vivix ni. Bukan senang ye. Duit pulak dah tentulah bukan sikit habis, berjuta-juta dolar okey.

Telomere Dan Kaitannya Dengan Kesihatan Manusia
Hasil dari landmark study yang dijalankan, telomeres pengguna produk Shaklee adalah 11% lebih panjang berbanding mereka yang bukan pengguna produk Shaklee.

Kat dalamnya ada resveratrol dan polifenol yang boleh bantu kita panjangkan telomere.

Resveratrol dan polifenol di dalam Vivix ni adalah 10 kali ganda lebih hebat dan berkuasa berbanding produk resveratrol jenama lain yang ada kat pasaran. 

Hebatnya Vivix Shaklee ni ia mampu melindungi dan memelihara sel-sel tubuh manusia melalui 4 cara:

  • Melindungi DNA dari kerosakan : setiap sel dalam tubuh manusia terdedah kepada 1 juta radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel
  • Membaiki kerosakan DNA : dengan cara memperbaiki pengatur genetik yang berperanan dalam proses pembaikan sel. 
  • Mengecas tenaga pada Mitokondria (sumber tenaga sel) : sel yang tidak mempunyai tenaga yang cukup tidak akan berfungsi dengan sebaiknya. 
  • Membersihkan protein AGE (bahan sisa dari tindakbalas protein): semakin bertambah umur, semakin banyak bahan sisa dalam sel yang boleh mengganggu fungsi optimum sel
Maka, kita memerlukan Vivix untuk memanjangkan telomere dan menjaga sel DNA supaya tidak rosak dan melindungi sel-sel dari radikal bebas.

Bila telomere kita sentiasa panjang dan sel-sel sentiasa sihat maka secara logiknya sakit pun susah la nak datang. Bila sel-sel rosak macam-macam penyakit yang datang. Nauzu billahi min zalik..

Jadi sempena promo Vivix bulan Januari ni elok sangatlah kita pakat-pakat jaga kesihatan. Kalau nak rasa nak nampak muka tu muda dari usia meh la berVivix dari sekarang. Jangan tunggu-tunggu lagi..

Telomere Dan Kaitannya Dengan Kesihatan Manusia

Apa yang best offer Vivix bulan ni? Korang beli 2 botol Vivix, akan dapat benda-benda kat bawah ni:

  • dapat diskaun 5%
  • dapat free membership bernilai RM80
  • dapat cash rebat juga bernilai RM34 kurang lebih
  • tolak tambah korang untung dalam RM200. Banyak kot RM200 tu sape nak bagi mudah-mudah cam tu kan

Memang jimat banyak sangat.. Siapa tak grab memang rugi yang amat. Time offer macam ni saya borong Vivix banyak-banyak buat stok untuk kegunaan peribadi.

Kalau nak sihat jangan berkira tentang duit. Bila dah sakit kos nak merawat lagi banyak..InsyaAllah mudah-mudahan dengan ikhtiar kita mengambil Vivix Shaklee dapat mencegah dari terkena pelbagai penyakit.

So macam mana sekarang? Nampak tak kat mana murahnya kalau beli Vivix Shaklee twin pack? Masih lagi berfikir nak beli Vivix sebotol atau twin pack?

Tak payah fikir panjanglah. Saya yakin korang takkan menyesal beli Vivix twin pack. Lain kali korang nak beli apa-apa produk shaklee terus dapat beli dengan harga ahli. tak payah dah dok survey tanya seller yang boleh jual murah. Korang dah jadi ahli dah anytime je boleh beli shaklee dengan harga murah..

Apa tunggu lagi jom hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut tentangVivix shaklee suplemen terhebat di dunia. 

WhatsApp atau telegram saya:
Puan Nor Akmal 013-9279846