Thursday, July 21, 2016

Rambut Gugur: Perlu Ke Kita Risau Atau Buat Tak Tahu saja?

Masalah rambut gugur tak perlu kita risaukan sangat sebabnya ia adalah perkara yang normal. Tapi kita perlulah risau dan concern apabila masalah rambut gugur secara banyak dan berlebihan yang menyebabkan rambut menjadi semkain nipis dan botak.

Rambut yang gugur antara 50 hingga 100 helai itu dianggap normal. Sehelai rambut yang gugur akan diganti dengan rambut yang baru dari folkikel yang sama yang terletak di bawah permukaan kulit. Dikatakan rambut akan tumbuh sebanyak satu setengah inci dalam masa sebulan. 

Bila dah rambut gugur sampai bilangan rambut semakin kurang jangan buat tak tahu saja. Tanpa rawatan yang betul rambut boleh jadi botak. Orang lelaki rambut botak oklah kan. Tapi kurang hensem lah kalau kepala botak ni. 

atasi masalah rambut gugur dengan lebih berkesan dan cepat

Agaknya kalau orang perempuan rambut botak tak ke macam pelik. Yang pakai tudung boleh la kita sembunyikan dalam tudung kan..

Dalam entry terdahulu saya pernah kongsikan 7 punca yang menyebabkan keguguran rambut. Entry kali ini saya kongsikan bagaimana nak treat rambut gugur dengan suplemen yang sesuai.


Vitamin terbaik untuk atasi masalah rambut gugur


Salah satu sebab rambut gugur adalah kerana diet yang tidak seimbang. Untuk menggalakkan rambut tumbuh secara semulajadi pastikan badan menerima vitamin dan mineral yang mencukupi agar rambut subur dan sihat lebih lama.

Antara vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan rambut ialah Biotin, Niacin (B3), Vitamin C, Zink dan Zat Besi. Selain itu protein juga amat penting untuk pertumbuhan rambut yang sihat.

Bagaimana rangkaian produk Shaklee boleh membantu mengatasi masalah rambut gugur dengan lebih berkesan dan cepat?


Suplemen atau vitamin yang sesuai untuk mengatasi masalah rambut gugur ialah B-complex, Zinc Complex, Vitalea Iron Formula, Energizing Soy Protein (ESP), Sustained Release Vita-C (Vitamin C), Vita-E Complex (Vitamin E) dan Omega Guard (Asid lemak omega 3).

atasi masalah rambut gugur dengan lebih berkesan dan cepat


Jom kita tengok pula apa fungsi setiap suplemen ni. Dan bagaimana ia boleh membantu mengatasi rambut gugur dengan berkesan dan cepat.

B-complex

B-complex Shaklee kesemua jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh kita termasuklah Biotin, Niacin (B3) dan asid folik yang sangat penting untuk merawat dan melindungi rambut dari gugur. Vitamin B adalah perlu bagi hemoglobin yang sihat, yang membawa oksigen ke kulit kepala melalui sel-sel darah merah.

Zinc Complex

Badan kita memerlukan zink untuk rambut yang sihat. Zink berfungsi untuk mengeluarkan sebum yang merupakan minyak semulajadi yang dihasilkan oleh kulit kepala dan sangat diperlukan untuk rambut yang sihat. 

Zink juga membantu menjaga kelembapan kulit kepala, mencegah kelumumur dan melindungi batang rambut supaya sihat dan kuat. Zink yang tidak mencukupi menyebabkan uban pra-matang dan botak.

Badan kita secara semulajadi tidak mampu menyimpan zink. Jadi setiap hari kita perlu pastikan mengambil makanan yang kaya degan zink. Apa susah telan je suplemen Zink Complex Shaklee. hihi..

Vitalea Iron Formula (multivitamin)

Di dalam Vitalea ada zat besi. Kita tahu zat besi sangat penting untuk kesihatan rambut. Kekurangan zat besi menjadi satu sebab rambut gugur. 

Wanita cenderung menghadapi kekurangan zat besi disebabkan haid yang banyak, ulser atau radang perut yang menyebabkan pendarahan dalam saluran pencernaan dan kehilangan darah selepas melahirkan anak. 

Energizing Soy Protein (ESP)

ESP adalah sumber protein soya yang terbaik. Kekurangan protein boleh mengganggu kitaran hayat rambut dan rambut akan gugur dalam tempoh dua hingga 3 bulan.

Untuk menggalakkan pertumbuhan rambut dan rambut yang sihat badan kita memerlukan protein yang mencukupi. Jadi pengambilan ESP sangatlah penting diambil setiap hari untuk menampung kekurangan protein dalam diet harian kita yang tidak seimbang.

Sustained Release Vita-C (Vitamin C)

Pengambilan Vitamin C yang mencukupi sangat pentung untuk menggalakkan pengeluaran kolagen. Kolagen sangat diperlukan jika ingin rambut yang sihat. Kita juga memerlukan Vitamin C untuk mencegah demam dan selesema.

Vita-E Complex (Vitamin E)

Vitamin E diperlukan untuk peredaran darah yang lancar ke kulit kepala. Ia juga sangat penting dalam membantu meningkatkan penyerapan oksigen.

Vitamin E Shaklee juga mengandungi ekstrak biji anggur. Biji anggur boleh merangsang penegeluaran folikel. Biji anggur boleh membantu menghalang rambut gugur dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. 

Omega Guard (Asid lemak omega 3)

Untuk memastikan rambut kita sentiasa sihat asid lemak omega 3 juga sangat diperlukan oleh tubuh badan kita.


Banyaknya vitamin yang kena ambil? Biar betul. Tak semestinya kena ambik semua tau..Sebab tu pentingnya beli produk shaklee dengan pengedar yang sah.

Nak tahu mana yang perlu diambil atau tidak, itu pentingnya konsaltasi. Beli dengan saya korang akan dapat konsaltasi yang terbaik. Beli produk shaklee yang dijual di kedai-kedai jamu, kiosk-kiosk kat pasar raya tiada jaminan korang akan dapat konsaltasi yang betul dan tepat.

Beli mahal-mahal lepas tu cara makan salah. Buat rugi je kan beli. Nak elak anda kerugian meh beli dengan saya. Konsaltasi adalah percuma untuk seumur hidup tau.

Selain vitamin untuk merawat dari dalam masalah rambut gugur, korang juga boleh cubat set rawatan rambut iaitu Revitalizing Shampoo, Lightweight Conditioner dan Nourishing Scalp Treatment.

atasi rambut gugur dengan berkesan dan cepat.

Saya juga menghadapi masalh rambut gugur. Bagaimana saya mengatasinya? Sudah pastilah saya mengambil Vitamin Shaklee dan set rawatan rambut. Alhamdulillah masalah rambut gugur dapat dikawal. Badan pun lebih sihat dan bertenaga.

Stress tau bila rambut gugur ni. Setiap kali bersikat bergumpalan rambut gugur. Takut tengok. rambut jadi makin nipis. Sekarang dah tak risau dah. Suplemen shaklee sangat membantu saya mengataai masalah rambut gugur yang agak teruk. 


Jika korang ingin mencuba suplemen Shaklee untuk mengatasi masalah rambut gugur atau sebagai langkah pencegahan bagi penyakit-penyakit kronik yang lain seperti kencing manis, darah tinggi, strok, sakit buah pinggang, kanser, sakit jantung dan sebagainya boleh cuba berikhtiar dengan suplemen Shaklee yang lain. 

InsyaAllah vitamin Shaklee boleh membantu kalian hidup lebih sihat. Di samping amalan hidup sihat juga perlu dititikberatkan.

Nak beli vitamin (suplemen) untuk merawat luka pembedahan dan vitamin Shaklee yang lain dengan harga paling istimewa?

Apa tunggu lagi hubungi saya segera untuk dapatkan harga yang paling istimewa dan konsultasi percuma.

Whatsapp/Telegram saya : Nor Akmal 0139279846

No comments:

Post a Comment