Monday, November 3, 2014

10 Sebab Meal Shakes Penting Untuk Anak Anda

Untuk memastikan anak-anak membesar secara sihat dan normal, diet dan nutrisi yang seimbang amatlah penting untuk mereka. Ini menjadi satu cabaran yang bagi ibu bapa masa kini terutama mereka yang berkerjaya. Bolehkah anak anda mendapat nutrisi yang mencukupi hanya dari makanan haraian yang diambil sahaja??

Usia kanak-kanak merupakan tempoh di mana mereka berkembang dengan kadar yang pesat. Di dalam tempoh inilah amat penting bagi ibu bapa menyediakan makanan yang betul untuk memastikan mereka mengalami pertumbuhan fizikal, kognitif, visual, tulang, kesihatan pencernaan dan pertahanan badan yang optimum.


Tetapi mampukah ibu bapa hari ini menyediakan makanan yang bergizi penuh untuk keperluan anak-anak mereka? Kalau dah sarapan pagi makan nuget, hot dog, agak-agak tu berkhasiat tak untuk anak-anak kita?? tepuk dada tanya iaman. Tambah pula anak-anak yang agak cerewet dan memilih makanan. 

Anda yang bergelar ibu bapa perasan tak kalau anak-anak yang kerap demam, kerap selesam, batuk dan sebgainya itu menunjukkan kurangnya nutrien dan mineral dalam tubuh mereka. 

Nak tak nak ibu bapa perlu memberikan anak-anak makanan tambahan atau pun suplemen untuk menampung kekurangan dalam diet mereka. 

Di Malaysia, 50 peratus daripada kanak-kanak tidak mendapat jumlah vitamin D yang mencukupi untuk tubuh mereka, berdasarkan Pengambilan Nutrien Yang Dicadangkan (RNI) bagi negara ini, seperti yang disyorkan oleh pihak berkuasa kesihatan Malaysia.

Kanak-kanak juga mengalami kekurangan kalsium. Sebanyak 50 peratus kanak-kanak tidak mengambil jumlah kalsium yang secukupnya.

Menurut hasil kajian itu juga, satu daripada setiap 10 kanak-kanak di kawasan bandar di Malaysia menunjukkan tanda-tanda kekurangan nutrisi berdasarkan nisbah berat badan dan umur.
Peratus kanak-kanak luar bandar yang mengalami kekurangan nutrisi adalah sedikit rendah daripada jumlah yang ditetapkan.

Bagi kanak-kanak Shaklee menyediakan 3 rangkaian produk yang sangat diperlukan oleh kanak-kanak iaitu MealShakes, Omega Guard dan Lecithin

Tapi untuk entry kali ni saya hanya ingin mengupas dengan lebih lanjut tentang Meal Shakes. Terdapat 10 sebab utama kenapa MealShakes sangat diperlukan oleh anak-anak kita.

10 Sebab Utama Meal Shakes Penting Untuk Anak Kita

Meal Shakes mampu memberikan nutrisi yang diperlukan oleh anak-anak kita untuk pembesaran agar mereka lebih tangkas, bijak dan menyerlah dan yang paling utama sihat sentiasa. 

Meal Shakes bukan sahaja enak rasanya, malah penuh nutrisi, amat senang untuk disediakan dan seisi keluarga akan menyukainya. Meal Shakes bukan untuk kanak-kanak sahaja tau. Orang dewas pun boleh ambil.

#1 Meal Shakes Mengandungi Karbohidrat

Karbohidrat sememangnya sangat penting untuk kanak-kanak kerana ia menjadi sumber tenaga kepada mereka. Kanak-kanak kan aktif kalau tak ada tenaga macam mana mereka nak bermain. Betul tak?? Apa yang istimewanya Meal Shakes ni dihasilkan dengan indeks glisemik rendah. 

Apa itu Indeks Glisemik Rendah?? Boleh klik link ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang Indeks Glisemik Rendah ESP Shaklee dan Indeks Glisemik (GI) 

Tenaga yang diperolehi daripada Meal Shakes kan dilepaskan perlahan-lahan sedikit demi sedikit ke dalam badan kanak-kanak. Meal Shakes tidak menggemukkan anak anda ye. Jangan takut. 

Jadi jika anda ada anak yang obes jangan risau untuk memberikan Meal Shakes kerana ia adalah glisemik rendah. Makanan yang berindeks glisemik rendah telah terbukti bermanfaat kepada kesihatan, termasuklah dalam pengawalan berat badan dan mengawal selera makan dan melambatkan rasa lapar.

#2 Meal Shakes Mengandungi Protein

Di dalam Meal Shakes adanya protein yang lengkap dengan 9 asid amino penting. Asid amino hanya boleh didapati dari sumber makanan sahaja seperti telur, susu, ayam, keju, ikan, daging dan sebagainya. 

Asid amino sangat penting untuk memperbaiki dan menggantikan tisu-tisu yang telah rosak kekurangan protein boleh menyebabkan berlakunya masalah kesihatan seperti keguguran rambut dan terbantut tumbesaran kanak-kanak. 

#3 Meal Shakes Mengandungi Vitamin A, C dan E

Vitamin ACE tiga serangkai ini berungsi sebagai antioksidan. Antioksidan amat penting untuk menghalang serangan radikal bebas. Radikal bebas boleh menyebabkan kulit menjadi rosak. Ia juga bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

#4 Meal Shakes Mengandungi Dietary Fiber

Kebanyakan kanak-kanak akan menghadapi masalah sembelit. tak hairanlah kan sebab kanak-kanak bisasanya tak suka makan sayur dan buah. Minum air masak pun kurang. Dengan mengambil Meal Shakes membantu anda mengatasi masalah sembelit anak-anak kerana di dalamnya ada fiber atau serat.

#5 Meal Shakes Mengandungi Vitamin B 

Vitamin penting untuk kanak-kanak supaya mereka dapat fokus dan memberi perhatian kepada pembelajaran di dalam kelas. Vitamin B juga penting untuk memelihar akesihatan sistem saraf.

#6 Meal Shakes Mengandungi Sodium dan Magnesium

Sodium penting untuk memastikan darah mengalir dengan baik dan sempurna. Zaman kanak-kanak ialah zaman yang aktof yang memerlukan abnyak tenaga. Meal Shakes membantu mengurangkan rasa letih.

#7 Meal Shakes Mengandungi Vitamin C

Sebagaimana yang kita sedia maklum vitamin sangat penting bukan sahaja untuk orang  dewasa malah juga kanak-kanak. Vitamin C sangat penting untuk kesihatan gusi, gigi dan kuli. Ia juga membantu untuk menentang jangkitan kuman. 

Vitamin C  merupakan makanan kepad sel darah putih. Sel darah putih bertindak sebagai agen melawan kuman. Sebab tu vu\itamin C penting untuk imunisasi tubuh anak-anak.

#8  Meal Shakes Mengandungi Vitamin A

Vitamin A penting untuk kesihatan mata. Tahu jelakan anak zaman gadget ni hampir setiap masa mengadap tab, laptop, semuanya yang berskrin. Lama-lama mata pun cepatlah rabun dan sebagainya. 

Jadi, untuk elakkan mata anak anda kena pakai spek, pastikan mereka mendapat vitamin A yang secukupnya. Nak senang bagi je la meal shakes. Tak payah nak suruh anak makan carrot ke  tomato ke kan..betul tak??

#9 Mealshake Mengandungi Kalsium Dan Vitamin D

Kanak-kanak sangat memerlukan kalsium agar pertumbuhan fizikal mereka tidak terbantut. Pengambilan kalsium semasa kanak-kanak secara konsisten dikatakan boleh membantu meningkatkan ketingian kanak-kanak. 

Kalsium perlu diambil bersama Vitamin D. Vitamin D penting kerana fungsinya yang membantu menyerap kalsium ke dalam tulang dan membantu agar tulang mampat. Jadi bila dah tua tak dela masalah tulang reput kan.

#10 Mealshake Mengandungi Iron Dan Vitamin B12

Iron atau zat besi dan juga vitamin B12 amat penting untuk pembinaan sel-sel darah merah.
Sel darah merah berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan termasuk otak. Kekurangan iron boleh menyebabkan anemia dan juga darah rendah.

Jika anda mencari sarapan yang penuh berkhasiat untuk anak anda Meal Shake Shaklee adalah pilihan yang sangat bijak dan tepat.

Nak tahu lebih lanjut tentang Mealshake boleh klik link di bawah:

Nantikan entry berikutnya tentang kepelbagaian dalam menyediakan Meal Shakes. Bukan sahaja sedap jika dicampur besama susu atau minuman kegemaran anak dan anda juga seisi keluarga. Banyak lagi resepi yang anda boleh cuba danpelbagaikan. Yang pasti ianya sedap dan lazat hingga menjilat jari.

Dengan membuat pembelian produk Shaklee dengan saya, anda layak mendapat perkara berikut:

#1 jadual pengambilan vitamin secara teratur
#2 konsultasi percuma secara berterusan
#3 tip-tips eksklusif berkaitan set/produk yang dibeli

"produk shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah mana-mana penyakit..ia hanyalah supplemen iaitu makanan tambahan utk kesihatan kita."

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Nor Akmal:
Email: akmal.rusdi@yahoo.com
H/P no: 0139279846
ID Shaklee: 1074356
Blog: http://akmalrusyd.blogspot.com
Page: https://www.facebook.com/myhealthynutrition

No comments:

Post a Comment